Inforádió

Meghallgatom Élő adás

"A Szíriával kapcsolatos tárgyalások reményt adnak"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A szíriai válság rendezésével kapcsolatos nemzetközi tárgyalások előremozdulása reményt ad azt illetően, hogy enyhülhet a közel-keleti országban dúló polgárháború által kiváltott európai menekültválság - közölte Jan Eliasson, az ENSZ főtitkár-helyettese.

A tárgyalások "megindultak", és "nagyszerű lenne, ha előrelépéseket tudnánk elérni most, különösen a menekültügyi fronton kialakult válság idején" - mondta Eliasson a Reuters hírügynökségnek adott interjújában csütörtökre virradó éjjel, az Európai Unió és afrikai országok máltai migrációs csúcsán.

A világszervezet főtitkár-helyettese mindazonáltal azt is hangsúlyozta, hogy az európai helyzet csak egy kis szelete a migráció globális jelenségének. Egyúttal felvetette, hogy az érintett kormányoknak meg kellene próbálniuk ezt a folyamatot egy hosszú távú fejlődési lehetőségként értékelni.

A migráció "hosszú időre a nemzetközi politikai napirend része lesz", a kérdés az, hogy az érintett országok problémaként tekintenek rá, vagy "felismerik a benne rejlő kihívást és lehetőséget" - fogalmazott Jan Eliasson.

Bár elismerte, hogy tagadhatatlanul komoly nehézségeket okoz a migrációs helyzet kezelése, kiemelte, hogy a hosszú távú európai demográfia folyamatok fényében szükség lehet az EU-n kívüli munkaerő beáramlására.

"A mai összetett, globalizált világban egy jó nemzetközi megoldás minden egyes államnak nemzeti érdeke" - fogalmazott az ENSZ főtitkár-helyettese.