Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A szejm lengyel-magyar tagozatának alapító tagja az új lengyel házelnök

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Marek Kuchcinskit, az októberi választásokat nyert nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) soraiból származó volt házelnök-helyettest, a szejm lengyel-magyar tagozatának alapító tagját választották meg az új lengyel házelnökké a lengyel parlament csütörtöki alakuló ülésén.

Kuchcinski ellenjelöltje Kornel Morawiecki volt, aki a szejm harmadik legerősebb tömörülésének, a 42 mandátummal rendelkező Kukiz 15 mozgalomnak képviselője és a szejm tiszteletbeli korelnöke. A 460 fős szejm 458 képviselőjének részvételével megtartott szavazáson Kuchcinskire 409-en, míg Morawieckire 42-en szavaztak.

Kuchcinski, megköszönve megválasztását, külön köszönetet mondott Morawieckinek, aki a rendszerváltás előtti ellenzék iSzolidaritás mozgalom radikális ágazatának, a Harcoló Szolidaritásnak alapítója. Morawieckinek rendkívüli érdemei vannak a független Lengyelország ügyében, hangsúlyozta Kuchcinski.

Maga Kuchcinski, a 60 éves, a dél-kelet-lengyelországi Przemyslból származó politikus is antikommunista ellenzéki volt, földalatti tevékenysége miatt rendőrségi felügyeletben, letartóztatásokban is részesült. Fiatal korában a hippikultúra híve volt, 1981-ben a Szolidaritás szakszerveztbe lépett be.

1990-ban a PiS jelenlegi elnöke, Jaroslaw Kaczynski által alapított kereszténydemokra Egyetértés Centrum (PC) tagja lett, a PiS-tagsága 2001-ben kezdődött. Abban az évben választották meg parlamenti képviselőnek, mandátumát a 2005-es, az előrehozott 2007-es, valamint az idei választásokon is megújította. A házelnök-helyettesi posztot 2010-ben vállalta, miután pártkollégája és e funkciót betöltő elődje, Grazyna Gesicka a szmolenszki légikatasztófában elhunyt. Kuchcinski 2010-ben kezdeményezte a Kárpátok Európája nevű programot, melynek célja a Kárpátok térségében fekvő országok önkormányzatainak és parlamenti képviselőinek együttműködésének elősegítése, a program résztvevői - köztük a magyar politikusok is - évente a dél-kelet-lengyelországi Krynicában rendezett nemzetközi gazdasági fórumon tartanak közös konferenciát. 2012-től tagja a szejm akkor alakuló lengyel-magyar tagozatának.