eur:
393.71
usd:
368.39
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Norvégia Oroszországgal tárgyal a menekültek átengedésének korlátozásáról

Közös megoldáson dolgozik Oslo és Moszkva azoknak a közel-keleti menekülteknek a kérdésében, akik Norvégiát Oroszországon keresztül igyekeznek elérni - mondta Berge Brende norvég külügyminiszter szerdán a helyi parlament (Storting) képviselőinek kérdéseire válaszolva.

A miniszter hangsúlyozta: országa diplomáciai erőfeszítések útján arról szeretne Moszkvával megegyezésre jutni, hogy a határon keresztül csak érvényes schengeni vízummal rendelkező migránsok és menedékkérők kelhessenek át.

Mint fogalmazott, nagyon komoly a helyzet a norvég határ menti területen, és az úgynevezett "északi-sarkvidéki útvonalon", vagyis a Moszkván, Murmanszkon és Nykelen keresztül érkező menekültek áradatát korlátozni kell.

"Nem folytatódhat így tovább" - mondta a külügyminiszter, és megjegyezte, hogy pénteken a kormány olyan törvényjavaslatot készül előterjeszteni a törvényhozásban, amelynek alapján a más országokban érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkező menedékkérőket rövid időn belül kiutasíthatják Norvégiából. Várható, hogy a törvényjavaslatot még a jövő héten elfogadják.

A norvég hatóságok adatai szerint az utóbbi hónapok során az északi útvonalon, a Közel-Keletről érkező - javarészt szíriai, afgán és iraki - migránsok száma meghaladta a négyezret. Mindemellett az idén közel 25 ezer menedékkérelmet terjesztettek elő a skandináv államban, és félő, hogy a kérelmek száma az év végéig elérheti a 40 ezret.

A norvégiai orosz nagykövetség közleménye szerint az orosz határvédelmi hatóságoknak nincs felhatalmazásuk arra, hogy vizsgálják a külföldiek más államban szükséges vízumainak és egyéb határátlépési engedélyeinek meglétét. A norvég hatóságok jogosan járnak el, ha alkalmazzák az engedély nélkül beutazó vagy ott tartózkodó személyek visszaküldésével kapcsolatos, 2007-ben kötött orosz-norvég kormányközi visszafogadási megállapodás szabályait - derül ki a követség közleményéből.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×