Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nagyobb méreteket ölt a Lufthansa-sztrájk

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Mától teljes körű sztrájkba kezdenek a Lufthansa légiutas-kísérői. A szakszervezeti vezető tájékoztatása szerint péntek estig Frankfurtban, Münchenben és Düsseldorfban a német légitársaság összes közép- és hosszú távú járatának indítását megakadályozzák.

Kedden folytatódott a Lufthansa légiutas-kísérőinek pénteken kezdődött sztrájkja, de már jóval kevesebb járatot töröltek, mint hétfőn. A hét elején a cég vezetése javaslatot tett a megegyezésre, azonban ezeket az elképzeléseket a munkavállalók képviselői elutasították. A munkáltató azt javasolta, hogy a 19 ezer légiutas-kísérőinek kettőről háromezer euróra növeljék az egyszeri bónuszkifizetés összegét, amennyiben a sztrájkolók azonnal felveszik a munkát. A Lufthansa vezetősége ezen felül 1,7 százalékos béremelésre tett javaslatot januártól és további 1,7 százalékos növelésre egy év múlva.

A légitársaság tegnap keresetet nyújtott be a düsseldorfi és a darmstadti munkaügyi bíróságon, hogy minősítsék törvénytelennek a munkabeszüntetést. Az Ufo szakmai szakszervezet vezetője már a sztrájk megkezdése előtt közölte, a munkabeszüntetés intenzitása attól is függ majd, hogy tesz-e a vállalatvezetés jogi lépéseket vagy hajt-e végre provokációkat. Nicoley Baublies kedden azt nyilatkozta, hogy a cégvezetés lépése miatt szerdától teljes körű sztrájkba kezdenek a Lufthansa légiutas-kísérői. Péntek estig Frankfurtban, Münchenben és Düsseldorfban a német légitársaság összes közép- és hosszú távú járatának indítását megakadályozzák.

A vita a korai nyugdíjba menetel és az öregségi nyugdíj feltételeiről folyik. Barbara Schadler, a Lufthansa-csoport kommunikációs vezetője a német közszolgálati rádiót arról tájékoztatta, hogy a már cég alkalmazásában álló dolgozók esetében készek elfogadni a szakszervezet anyagi követeléseit, az újonnan belépőknek azonban csak a fapados társaságoknál is dolgozókéhoz hasonló, tehát alacsonyabb nyugdíjat jelentő feltételeket hajlandóak biztosítani.

A Lufthansa számításai szerint a sztrájk napi több mint tízmillió euró bevételkiesést okoz.

Hanganyag: Németh Zoltán