Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Lemondott a moszkvai doppingellenőrző labor vezetője

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Lemondott tisztségéről a moszkvai doppingellenőrző laboratórium vezetője, az intézmény működési engedélyét kedden felfüggesztette a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA).

Grigorij Rodcsenkov távozásának hírét kedden este megerősítette Vitalij Mutko sportminiszter. A WADA vizsgálóbizottságának hétfőn nyilvánosságra hozott jelentése szerint a laborvezető elismerte, hogy ő adott utasítást 1417 orosz sportoló doppingmintájának megsemmisítésére.

A WADA keddi határozatának értelmében a felfüggesztés visszavonásáig tilos az orosz fővárosban található intézményben vizelet- és vérmintákat vizsgálni, a beérkező mintákat biztonságos körülmények között, leplombálva, gyorsan egy - WADA által - akkreditált laborba kell szállítani.

A moszkvai labor illetékesei 21 napon belül fellebbezhetnek a döntés ellen a nemzetközi Sportdöntőbíróságon (CAS). A WADA hamarosan létrehoz egy eseti fegyelmi bizottságot az ügy kivizsgálására.

Hétfőn a WADA a tavaly kirobbant doppingbotrány miatt az orosz tagszövetség és így közvetve az ország atlétáinak eltiltását javasolta a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnek (IAAF). Az orosz atléták így nem indulhatnának a nagy viadalokon, köztük az olimpián és az Európa-bajnokságon sem.

A bizottság állításai közül az egyik legsúlyosabb az, hogy az orosz kormány megfélemlítette a moszkvai laboratóriumot, amely a sportminiszter nyomására bizonyos doppingmintákat manipulált. Mutko válaszul felvetette a doppinglabor finanszírozásának beszüntetését, s közölte, a doppingminták megsemmisítése egy korábbi WADA-körlevél nyomán történt.