eur:
393.09
usd:
367.24
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Lemondott a moszkvai doppingellenőrző labor vezetője

Lemondott tisztségéről a moszkvai doppingellenőrző laboratórium vezetője, az intézmény működési engedélyét kedden felfüggesztette a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA).

Grigorij Rodcsenkov távozásának hírét kedden este megerősítette Vitalij Mutko sportminiszter. A WADA vizsgálóbizottságának hétfőn nyilvánosságra hozott jelentése szerint a laborvezető elismerte, hogy ő adott utasítást 1417 orosz sportoló doppingmintájának megsemmisítésére.

A WADA keddi határozatának értelmében a felfüggesztés visszavonásáig tilos az orosz fővárosban található intézményben vizelet- és vérmintákat vizsgálni, a beérkező mintákat biztonságos körülmények között, leplombálva, gyorsan egy - WADA által - akkreditált laborba kell szállítani.

A moszkvai labor illetékesei 21 napon belül fellebbezhetnek a döntés ellen a nemzetközi Sportdöntőbíróságon (CAS). A WADA hamarosan létrehoz egy eseti fegyelmi bizottságot az ügy kivizsgálására.

Hétfőn a WADA a tavaly kirobbant doppingbotrány miatt az orosz tagszövetség és így közvetve az ország atlétáinak eltiltását javasolta a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnek (IAAF). Az orosz atléták így nem indulhatnának a nagy viadalokon, köztük az olimpián és az Európa-bajnokságon sem.

A bizottság állításai közül az egyik legsúlyosabb az, hogy az orosz kormány megfélemlítette a moszkvai laboratóriumot, amely a sportminiszter nyomására bizonyos doppingmintákat manipulált. Mutko válaszul felvetette a doppinglabor finanszírozásának beszüntetését, s közölte, a doppingminták megsemmisítése egy korábbi WADA-körlevél nyomán történt.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×