eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Hölvényi György: a jövő a tét a közel-keleti menekülttáborokban

Irakban és a Közel-Kelet háború sújtotta régióiban az ország és az egyéni sorsok mellett a jövő a tét. Ha pedig nincs jövő, az azt jelenti, hogy a gyerekek legtöbbje számára nincs iskola, a felnőtteknek pedig nemhogy munkahelyre, de semmilyen tevékenységre sincs lehetősége - mondta Hölvényi György európai parlamenti képviselő szerdán Brüsszelben.

Mindenki áldozata a háborúnak, de a kisebbségek, és köztük a vallási kisebbségek célpontjai is az üldözéseknek, amit az Európai Unió döntéshozóinak többsége nem lát. A korábban 1,5 millió keresztényből, köztük a jazidi keresztényekből mára alig kétszázezer maradt Irakban, ami a megszűnésükkel fenyeget. Ez már szinte genocídiummal ér fel, ami nem csak az egyén szempontjából tragikus, hanem egy Európához köthető, nagyon gazdag, több ezer éves kultúra megszűnéséhez is vezethet - hangsúlyozta a KDNP-s képviselő.

Hölvényi György az Európai Parlament néppárti frakciója vallások közötti párbeszéd munkacsoportjának az iszlámról tartott konferenciája kapcsán számolt be az MTI-nek iraki útja tapasztalatairól.

Az unió vezetőinek nincs átfogó információja az iraki vallási és etnikai kisebbségekről és azok helyzetéről. A munkacsoport feladata, hogy tájékozódjon és tájékoztasson ezekről a térségekről és megtalálja az együttműködési lehetőségeket a különböző vallási, etnikai, vagy más konfliktushelyzetekben élők között - magyarázta a képviselő.

Csak nehéz kérdések és nehéz megoldások vannak, hiszen egyedi és képlékeny a közel-keleti helyzet. A megoldásban, amely most elsősorban az ottmaradást segítő programokat jelenti, az EU-nak és benne az egyes tagországoknak részt kell vállalniuk - hangsúlyozta Hölvényi György.

Fontos, hogy az EU saját segélyprogramjaival sokkal határozottabban, sokkal nagyobb mértékben segítse a menekülttáborokban élő fiatalok oktatását, mert ez az ottmaradás egyik feltétele. Nem beszélve annak veszélyéről, hogy az iskolázott lakosság elmenekülésével a kevésbé képzett ottmaradottak jobban manipulálhatóak a különböző szélsőséges ideológiák által - tette hozzá.

A képviselő az MTI-nek elmondta: azért szólalt fel a konferencián, hogy hangsúlyozza, gyorsabb reagálásúnak és sokkal hatékonyabbnak kell lennie Európának, valamint fontos, hogy az unió segítséget tudjon nyújtani ahhoz, hogy ezek a törekvések valóban megvalósuljanak, különben menekültek újabb csoportjai indulnak útnak Európa felé. Mindezek érdekében többek között megbeszélést kezdeményez Navracsics Tiborral, az oktatásügyért is felelős magyar biztossal, valamint Federica Mogherinivel, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével.

Hölvényi György beszámolt arról is, hogy első, februári útja óta a menekülttáborok ellátottsága javult, köszönhetően az ENSZ menekültügyi programjának és olyan szervezeteknek, mint a Vatikán által is támogatott Aid to the Church in Need (ACN) segélyszervezet. A képviselő hangsúlyozta: csak az ACN több mint negyven segélyprogramot indított el a térségben mintegy negyvenmillió euró értékben.

A képviselő kitért arra, hogy Magyarország egymilliárd forintos felajánlást juttatott a menekültügy megoldására létrehozott uniós központi alapokba, köztük a helyben maradást segítő programok számára is. Valamint hangot adott azon kívánságának, hogy más országokhoz hasonlóan magyarországi segélyszervezetek is indíthatnának a magyar lakosság adományaihoz köthető programokat.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×