Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Aung Szan Szú Kji tárgyalásokra hívta a mianmari vezetőket

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tárgyalásokra hívta Mianmar három vezetőjét, az ország és a parlament elnökét, illetve a hadsereg parancsnokát szerdán Aung Szan Szú Kji Nobel-békedíjas ellenzéki politikus, akinek pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) földcsuszamlásszerű győzelmet aratott a negyed évszázad óta első szabad parlamenti választáson.

Szú Kji külön küldött meghívót Thein Szein államfőnek, Szve Mann parlamenti elnöknek és Min Aung Hlaing hadseregparancsnoknak. Levelében azt írta, hogy a jövő héten tárgyalna velük a megbékélés jegyében. A párbeszéd célja az lenne, hogy "nyugodtan és békésen teljesítsék az emberek akaratát, amelyet a vasárnapi általános választáson juttattak kifejezésre" - írta az ellenzéki vezető.

A választási bizottság által szerda reggel közzétett legfrissebb részeredményekből ismertté vált a parlament alsó- és felsőházi mandátumainak mintegy negyede. Az NLD megszerezte a választható képviselői helyek közel kilencven százalékát, és egyre biztosabbnak látszik, hogy abszolút többséget szerez a 664 főst kétkamarás törvényhozásban, ahol a mandátumok negyedét a hadseregnek van fenntartva - ezek nem garantált mandátumok, vagyis nem választás útján töltik be őket.

A 440 fős alsóházban eddig 149 mandátum sorsa dőlt el, és közülük 134-et az NLD fog birtokolni, és mindössze nyolc képviselője lesz a mianmari junta visszavonult tábornokait tömörítő, kormányzó Szövetségi Szolidaritás és a Fejlődés Pártjának (USDP). A hét fennmaradt mandátumon négy kisebb párt osztozik.

Hasonló a helyzet a 224 fős felsőházban, ahol 33 mandátum sorsa dőlt el, és közülük 29 jut az NLD-nek, az USDP-nek pedig mindössze kettő. Az államszövetség regionális parlamentjeiben is a katonai kötődésű kormánypárt megsemmisítő veresége rajzolódik ki: az NLD már 182 mandátumot gyűjtött össze, míg az USDP mindössze 19-et.

Tin Oo, az NLD társalapítója azt mondja, hogy a pártja a voksok közel 80 százalékát szerezte meg, nagyjából annyit, mint az 1990-ben tartott utolsó szabad választáson, amely eredményeit a katonai junta érvénytelenítette. Htaj Oo, az USDP vezetője azonban a választások másnapján közölte, hogy pártja fenntartások nélkül el fogja ismerni a választási eredményeket. Szú Kji a BBC-nek nyilatkozva ugyancsak meggyőződését fejezte ki, hogy az USDP nem fogja "elorrozni" pártja választási győzelmét.

Négy évvel ezelőtt a katonai kormányzat politikai átmenetet hirdetett, de olyan korlátozásokat foganatosított az négyötödös többséggel módosítható alkotmányban, amelyek a továbbiakban is szavatolják a hadsereg befolyását. Az USDP megsemmisítő veresége ezért egyelőre távolról sem jelenti a demokrácia diadalát Mianmarban, és azt sem, hogy az NLD saját belátása szerint, a néhai juntához köthető tábornokok mellőzésével tudja majd irányítani az országot. Amellett, hogy a hadsereg birtokolja parlamenti mandátumok negyedét, a hadseregparancsok nevezi ki a három kulcsfontosságú, jelentős pénzeszközöket felemésztő minisztérium - a belügyi, a védelmi és a határvédelmi tárca - vezetőit.

Egyelőre nem világos, hogy az NLD és az USDP közötti hatalommegosztás a gyakorlatban hogyan fog működni. Politikai elemzők tartanak attól, hogy bizonytalan idők elé néz a délkelet-ázsiai ország, amelyet évtizedeken át katonai junta irányított.

A választás tétje volt az új államfő személye is, akit a törvényhozás néhány hónap múlva választ meg. A NLD által közzétett adatokból ítélve az ellenzéki párt megszerezheti az államfői tisztséget is, de Aung Szan Szú Kji, aki a juntától örökölt alkotmány értelmében nem indulhat az elnökválasztáson, kijelentette: az NLD győzelme esetén "az elnök fölött" fog állni. Az alkotmány szerint nem lehet sem elnök, sem alelnök az, akinek a házastársa vagy gyereke külföldi állampolgár (Szú Kji két gyermeke brit állampolgár).