Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A Fehér Ház is méltatta a volt német kancellárt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Széles körben csodálatot váltott ki az az elvhű hozzáállás, amelyet Helmut Schmidt az enyhülési politika előmozdítása során tanúsított - írta közleményében a Fehér Ház a kedden elhunyt volt német kancellár érdemeit méltatva.

Washington szerint Schmidt mindvégig állhatatosan szembefordult az agresszióval és az alapvető szabadságjogok megsértésével. John Kerry amerikai külügyminiszter azt mondta: a volt kancellár hazáját annak egyik legmeghatározóbb időszakában vezette, és hozzásegítette Németországot ahhoz, hogy Európa szívében egy "öntudatos politikai és gazdasági hatalommá" váljon.

Helmut Schmidt halála miatt részvétét fejezte ki közleményében a NATO főtitkára. Jens Stoltenberg szerint a volt német kancellár egy nagyszerű államférfi volt, aki "hitt az európai projektben" és a transzatlanti szövetség erősítésében.

"Schmidt úr egy bölcs vezető volt, aki felfogta, hogy a biztonság az erős védelem és párbeszéd eredménye. Ez stabil alapot nyújtott a hidegháború idején a konstruktív együttműködéshez (...). Legmélyebb részvétemet nyilvánítom családjának és Németország népének" - olvasható a közleményben.

A volt német kancellár érdemeit méltatta több más európai politikus is, köztük Jeane-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Francois Hollande francia államfő és Werner Faymann osztrák kancellár is.

Helmut Schmidt kedden, 96 éves korában hunyt el szülővárosában, Hamburgban. A szociáldemokrata párt (SPD) politikusát otthon, családi körben érte a halál.