eur:
393.46
usd:
366.96
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Szlovénia is kerítést épít

Kerítést épít Szlovénia a szlovén-horvát határra - jelentette be a szlovén miniszterelnök. Miro Cerar szerint kormánya azért döntött így, mert az ország nem tud megküzdeni az illegális bevándorlók áradatával és a biztonsági kockázat növekedése mellett humanitárius katasztrófától is tart.

"Szlovénia nem akar falakat Európában" - jelentette ki a szlovén miniszterelnök a Ljubljanában tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján. Miro Cerar szerint nem zárják le a szlovén-horvát határt, de a kerítést felépítik, hogy a hivatalos átkelőkhöz irányítsák az illegális bevándorlókat.

A szlovén miniszterelnök rámutatott, hogy jelenleg harmincezer migráns van úton Szlovénia felé, Ausztria és Németország azonban naponta csak hatezret enged be a területére.

"Az egyre rosszabb időjárási viszonyok miatt ez humanitárius katasztrófához is vezethet, ugyanis nem leszünk képesek szavatolni számukra az ellátást" - jelentette ki Miro Cerar.

Szlovénia budapesti nagykövete, Skrilec Ksenija már néhány héttel ezelőtt, az InfoRádiónak adott interjúban jelezte, hogy a menekültáradat kezelése meghaladja Szlovénia erejét. Mint mondta: "A teljesítőképességünk határán vagyunk. Kértük az EU-t és az EU-tagországok segítségét. Mindennemű segítség jól jön, emberi erők, anyag, felszerelés, eszközök, kocsik és pénzügyi segítséget is kértünk"

A szlovén-horvát határ 670 kilométer hosszú. Október közepe óta több mint 170 ezer migráns lépte át illegálisan. Õk mindannyian az alig kétmilliós Szlovéniától várják az ellátásuk és a továbbutazásuk megszervezését, illetve finanszírozását.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×