Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Peking a "nemzetközi rendről" vitázik Washingtonnal

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A nemzetközi rend fogalmát nem határozhatja meg önkényesen egy amerikai magánszemély - jelentette ki a kínai külügyminisztérium szóvivője kedden az Egyesült Államok védelmi miniszterének minapi megállapítására válaszul.

Ashton Carter múlt hétvégi előadásában úgy fogalmazott, hogy Oroszország és Kína felborítaná a mostani nemzetközi rendet, ha tudná, de nem képes erre, mert az Egyesült Államok védelmi fejlesztéseivel megakadályozza őket ebben. Utalt rá, hogy korábban azért is lépett az egyik amerikai repülőgép-hordozónak a fedélzetére, hogy demonstrálja elkötelezettségét a szabad hajózhatóság iránt.

Hung Lej úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi nemzetközi rend az ENSZ Alapokmányának elveire épül, amelyet a nemzetközi közösség együtt hozott létre. Kiemelte, a legalapvetőbb elvek közé tartozik egymás szuverenitásának és területi épségének tiszteletben tartása, az egyenlőség és a mások belügyeibe való be nem avatkozás. Megállapította, Kína hozzájárul a jelenlegi világrendhez, részt vesz annak fenntartásában és építésében.

A szabad hajózhatósággal kapcsolatban Hung kifejtette, Kína álláspontja következetes és világos, nincs benne változás. Eszerint Kínának jogában áll a saját területén építkezéseket folytatni. A szóban forgó szigetcsoport pedig, ahol a mesterséges feltöltéseket végezték, s ami ellen az Egyesült Államok kifogást emelt, Peking szerint "ősidők óta Kína területének részét képezik".

Ezek az építkezések sem nem okoznak kárt egyetlen más országnak, sem nem befolyásolják a hajózás szabadságát - jelentette ki a szóvivő. Hozzátette, az Egyesült Államoknak nincs joga felelőtlenül kommentálni a történéseket.

Arra utalva, hogy egy kínai hadihajó a közelmúltban 12 tengeri mérföldön belüli távolságra megközelítette az egyik kínai felügyelet alatt álló dél-kínai-tengeri mesterséges szigetet, Hung közölte, ezzel nem csak Kína szuverenitását sértették meg, de a térségben kialakult feszültséget is fokozták.