eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Nem választotta újra Katalónia elnökévé a parlament Artur Mast

A katalán parlament keddi ülésén nem választotta meg Katalónia elnökévé Artur Mast, akit a szeptember végi választásokon győztes Junts pel Sí (Együtt az igenért) párttömörülés jelölt a posztra.

A politikust, aki 2010 óta irányítja a katalán autonóm közösséget, kizárólag pártja támogatta 62 szavazattal, míg ellene 73-an voksoltak.

Artur Masnak abszolút többségre, azaz 68 voksra lett volna szüksége ahhoz, hogy az első szavazáskor újból elnök lehessen.

A jelöltről csütörtökön ismét szavazni fog a parlament, mert a kudarc ellenére Artur Mas nem lépett vissza. A második körben a győzelemhez már elegendő az egyszerű többség is.

Csakhogy a katalán parlament pártjainak jelenlegi, és hetek óta változatlan álláspontja alapján nem várható, hogy Artur Mas megszerzi az elnökséghez szükséges voksokat.

A személyéről folytatott egész napos vitában többen felrótták neki, hogy mindenre kész csak, hogy elnök maradjon. Artur Mas ezt visszautasította.

Inés Arrimadas, a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű középpárt elnöke hangsúlyozta, hogy Katalóniának egy tiszta kezű elnökre van szüksége, de véleménye szerint Artur Mas a függetlenségi folyamatot arra használja, hogy elfedje a pártját érintő bírósági ügyeket. (Illegális pártfinanszírozás, és korrupció gyanúja miatt zajlik nyomozás a párt több tisztségviselője ellen).

Miguel Iceta, a szocialista párt (PSOE) katalán elnöke egy stabil, jó kormányt látna Katalónia élén, amely képes a tárgyalásra, de szerinte Artur Massal ezek a célokat nem elérhetők. Az ígéreteit pedig nem lehet konfrontáció és törvényszegés nélkül megvalósítani. "Az ő politikai pillanata már elmúlt" - fogalmazott.

Lluís Rabell, a baloldali Catalunya Sí que es Pot (Katalónia, igen lehet) elnöke is nemet mondott Artur Mas személyére, mert szerinte egy olyan katalán kormányra van szükség, amely "kimenti" az állampolgárokat a növekvő elszegényedésből. A függetlenségi törekvésekről szólva hangsúlyozta, hogy pártja álláspontja szerint népszavazást kell tartani a kérdésről.

Xavier Garcia Albiol, a Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP) katalán elnöke szerint Artur Mas mára egy problémává vált, nem csak a spanyolok, hanem a nemzetközi közösség számára is "elszakadási kalandja" miatt. Véleménye szerint a központi kormány annyit fektetett Katalóniába, mint még soha, és ezt inkább meg kellene köszönnie Artur Masnak és kormányának.

Egyúttal bírálta is a jelöltet, amiért "elvetette a széthúzás magját".

A Népi Egység (CUP) nevű baloldali nacionalista párt, amely a Junts pel Sí mellett az egyetlen függetlenségi párt a katalán törvényhozásban, nem változtatta meg a választások óta hangoztatott véleményét, hogy nem szavazza meg Artur Mast.

Antonio Banos frakcióvezető ezt az előző, Artur Mas vezette katalán kormány megszorító és privatizációs intézkedéseivel, illetve a korrupció gyanús ügyekkel indokolta. Kifogásolta, hogy Artur Mas úgy véli, nélküle a függetlenségi folyamat megfeneklik. "Senki sem nélkülözhetetlen" - mondta és nyilvánvalóvá tette, hogy az elutasítás kifejezetten a személynek szól, nem a Junts pel Sí-vel való együttműködésnek.

Ha január 9-ig a katalán parlament nem választ új elnököt, a törvények értelmében meg kell ismételni a választásokat.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×