Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Törökországban a legtöbb menekült gyerek nem jár iskolába

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az elmúlt tanévben Törökországban csaknem 500 ezer szíriai menekült gyerek nem vett részt az iskolai oktatásban, holott erre a török állam lehetőséget adna - derült ki a Human Rights Watch (HRW) nevű nemzetközi jogvédő szervezet hétfőn közzétett jelentésében.

A 61 oldalas dokumentumot készítő Stephanie Gee a jelentés isztambuli bemutatóján felhívta a figyelmet arra, hogy egy egész generációt érintő problémáról van szó, és a menekültek növekvő száma miatt ez a jövőben csak súlyosbodni fog.

A New York-i székhelyű HRW adatai szerint Törökországban a 2014/15-ös iskolai évben a 708 ezer tanköteles szíriai gyerekből mindössze 212 ezren jártak iskolába. Bár Ankara tavaly szeptemberben a szíriai gyerekek iskolai rendszerbe való integrálásáról döntött, ez a gyakorlatban a legtöbb esetben azért nem valósul meg, mert a menekült családoknak nincs pénzük a tandíjra vagy arra, hogy a gyerekeket eljuttassák az intézetbe. A török nyelv hiányos ismerete szintén problémát jelent a szíriai gyerekek oktatása terén.

Az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) adatai szerint jelenleg közel 3 millió - a hazájában vagy külföldön tartózkodó - tanköteles korú szíriai gyerek nem vesz részt iskolai képzésben.

Törökország a szíriai polgárháború 2011-es kirobbanása óta nagyjából 2,2 millió menekültet fogadott be a szomszédos országból, de közülük csupán 250 ezren élnek menekülttáborokban, ahol egyébként közel 90 százalékban megoldott a gyerekek beiskolázása.