eur:
392.87
usd:
366.53
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Nem valószínű, hogy lesz újabb túlélője a brazíliai zagytározó-katasztrófának

Nem valószínű, hogy élve találjanak meg bárkit is aközül a 28 ember közül, akik csütörtökön tűntek el Brazíliában egy zagytározó gátjának átszakadása után - közölte vasárnap a katasztrófa által érintett szövetségi állam kormányzója.

Fernando Pimentel, a délkelet-brazíliai Minais Gerais állam vezetője sajtótájékoztatóján azt is elmondta, továbbra sem tudják a baleset okát. Bár korábbi médiajelentések több mint egy tucatnyi halottról szóltak, a hatóságok eddig csak egy halálesetet erősítettek meg, 28 embert pedig eltűntként tartanak nyilván.

A helyi tűzoltóság vasárnap azt közölte, hogy három további holttestet találtak, akik közül kettőt még nem azonosítottak, egyet pedig még nem tudtak kiemelni a sárból. Ettől függetlenül a hatóságok azt közölték, hogy az azonosításukig egyelőre még nem lehet a katasztrófa áldozatainak tekinteni az illetőket.

A baleset Minas Gerais szövetségi államban, a Rio de Janeirótól mintegy 300 kilométerre északra lévő Mariana város közelében történt, ahol a Samarco vasércbányászati cég egy nagy zagytározójának a fala szakadt át. A zagytározó a külszíni fejtés melléktermékeként keletkezett üledék és víz megtartására szolgált.

A gátszakadás következtében sárlavina öntötte el a környező falvakat. A lavina egy nagyobb folyóba is utat talált, növelve a károkat és beszennyezve ezzel a környék ivóvízellátását.

Az eltűnteket a rossz időjárási körülmények ellenére vasárnap is keresték helikopterekkel. A mentést akadályozza, hogy az esős idő miatt a tározóból kifolyt üledék továbbra is folyékony állagú, ezért szárazföldön nehezen elérhető a terület. A Samarco mindazonáltal hangsúlyozta, hogy az üledék nem mérgező és nem jelent veszélyt az egészségre.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Vér tapadhat az Apple termékeihez?

Vér tapadhat az Apple termékeihez?

A Kongói Demokratikus Köztársaság kormánya felszólította az Apple-t: tisztázza, tudatában van-e annak, hogy termékei előállításához felhasznált ásványi anyagok között lehetnek olyanok is, amelyek a konfliktusok sújtotta területekről származnak. A kormány által megbízott nemzetközi jogászcsoport levelet küldött Tim Cooknak és az Apple francia leányvállalatának, amelyben aggodalmukat fejezték ki és válaszokat követeltek arra, hogyan biztosítja az Apple ellátási láncának átláthatóságát egy olyan régióban, ahol több mint 100 fegyveres csoport tevékenykedik - közölte az ABC News.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×