Ki tud kormányt alakítani Horvátországban?

Infostart
2015. november 9. 07:25
Nem egyértelmű a helyzet Horvátországban a választások után - mondta az InfoRádió kérdésére Orosz Anna, a Külügyi és Külgazdasági Intézet munkatársa. Az előzetes eredmények alapján a jobboldal nyert, ám a harmadik helyen végző függetlenek listája nélkül nem tud kormányt alakítani.

A Híd Függetlenek Listájának (Most) egyelőre kizárja a koalícióalkotás lehetőségét Horvátországban, ám nélkülük sem a győztes jobboldal, sem pedig a második legjobb eredményt elérő jelenlegi kormánypárt nem tud kormányt alakítani - mondta az InfoRádió kérdésére Orosz Anna, a Külügyi és Külgazdasági Intézet munkatársa. Hozzátette: elméletileg tehát az sem kizárt, hogy új választásokat kell kiírni Horvátországban.

Meg kell azonban várni, hogy az államfő kit kér fel kormányalakításra - hangsúlyozta a szakértő. Mint mondta: a jelenlegi helyzetben a HDZ látszik győztesnek, ám kormányalakítási lehetőségei nem egyértelműek. Jellemzően azt a pártot szokták felkérni kormányalakításra, amelyik nagyobb valószínűséggel tud többséget biztosítani magának a parlamentben - emlékeztetett Orosz Anna.

A nagykoalíció lehetősége gyakorlatilag teljesen kizárt, hiszen a két nagy párt arra építette fel a maga kampányát, hogy a másik oldal káoszba vezetné Horvátországot - mondta a Külügyi és Külgazdasági Intézet munkatársa.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást