Bemutatták az új lengyel kormányt

InfoRádió / MTI
2015. november 9. 15:56
Bemutatták Varsóban a választásokon győztes Jog és Igazságosság (PiS) párt kormányát; a hétfő délutáni sajtóértekezleten Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke megerősítette, hogy az új kabinetet Beata Szydlo vezeti.

A PiS egyedül alakíthat kormányt, miután az október 25-i parlamenti választásokon abszolút többséget szerzett. Beata Szydlo a választási kampány során júniusban lett a PiS kormányfőjelöltje.

A miniszterelnök-jelölt a hétfői varsói sajtóértekezleten ismertette leendő kabinetje összetételét. Elmondta: a három kormányfőhelyettes között ott lesz Piotr Glinski szociológiaprofesszor is, akit a PiS 2014-ben "árnyékkormányfőnek" nevezett ki. A külügyminiszteri posztra Witold Waszczykowski kerül, aki 2008-ig a rakétavédelmi pajzs ügyében az Egyesült Államokkal folytatott tárgyalóküldöttséget vezette.

A PiS kormányát azután nevezi ki Andrzej Duda elnök, hogy november 12-én, az új parlament alakuló ülésén a régi kormány lemond. Az új kabinetet és a kormányprogramot a lengyel alkotmány szerint az ezt követő két héten belül kell a parlament alsóháza, a szejm előtt bemutatni, amely bizalmi szavazáson dönt a jóváhagyásról. A kormány elfogadásához vagy elvetéséhez abszolút többségre és az összes képviselő legalább felének jelenlétére van szükség.