eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Az EU felbomlásának veszélyére figyelmeztetett a luxemburgi külügyminiszter

Az Európai Unió felbomlásának veszélyével fenyeget a menekültválság, főleg ha annak közös megoldása elé akadályt gördít a "téves nacionalizmus" - vélekedett hétfőn az EU soros elnökségét betöltő Luxemburg külügyminisztere.

"Az Európai Unió széteshet, és ez ijesztően gyorsan végbemehet, ha kívül-belül az elzárkózás lesz a szabály a szolidaritás helyett" - hangsúlyozta Jean Asselborn a dpa német hírügynökségnek Luxembourgban adott nyilatkozatában.

A külügyminiszter a belső határellenőrzés megszüntetéséről a luxemburgi Schengenben 1985-ban megkötött egyezményt - amelynek jelenleg 26 uniós állam tagja - is veszélyeztetve látja. "Talán még van néhány hónapnyi időnk" - jegyezte meg.

Asselborn emlékeztetett rá, Németország és a legtöbb uniós ország "felfogta", hogy a genfi menekültügyi egyezmény van érvényben. Az EU-ban azonban van néhány olyan ország is, amely az unió értékeit - amelyek nem csak anyagi értékek - valójában nem helyesen tették magukévá. "Még mindig az emberi értékek kultúrája az a kapocs, amely minket összefog" - szögezte le, és arra figyelmeztetett, hogy a "téves nacionalizmus egy valódi háborúhoz vezethet".

A luxemburgi külügyminiszter szerint vannak olyan politikusok és pártok, amelyek a bevándorlás témáját tudatosan felhasználják a félelemkeltésre. Úgy látja, ellensúlyozni kell ezt a fajta félrevezetést, és erősíteni kell a bizalmat annak érdekében, hogy az unió értékei ne legyenek sutba dobva. Mint megjegyezte, nem tudja, mi történne a Balkánon, ha Németország vagy Svédország bezárná a kapuit. "Úgy gondolom, hogy már most egy nagyon-nagyon kritikus helyzet az, amelyben vagyunk" - hangsúlyozta.

"Ha nem találunk európai megoldást a migránsválságra, ha egyre több ország gondolja úgy, hogy csak nemzeti szinten tudja kezelni ezt az ügyet, akkor Schengennek vége" - figyelmeztetett a tárcavezető. Ha Schengen megbukik, akkor azzal az Európai Unió legnagyobb vívmányának fellegzett be, aminek jelentős következményei lesznek az uniós polgárok mindennapjaira - mondta a külügyminiszter, hozzátéve, hogy a határellenőrzés visszaállítása "mindent" érinteni fog.

Asselborn egyúttal hangsúlyozta, hogy a külső határok ellenőrzése nem az elzárkózásról szól, hanem arról, hogy "tudjuk, ki miért jön hozzánk vagy keres menedéket nálunk".

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×