Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A tunéziai kormány szigorítja a repülőtéri biztonsági ellenőrzéseket

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A tunéziai kormány közölte hétfőn, hogy megszigorítja a biztonsági intézkedéseket az ország repülőterein, miután egyre erősebb a gyanú, hogy pokolgép robbant az október 31-én Egyiptomban lezuhant orosz utasszállító repülőgépen.

Az észak-afrikai ország idegenforgalmának súlyos károkat okozott már idén az iszlám szélsőségesek egy múzeum és egy szálloda ellen végrehajtott fegyveres támadása, amelyek mintegy 60 halálos áldozatot követeltek. A tunéziai hatóságok, amelyeket számos bírálat ért, amiért nem tettek meg mindent a turisták által látogatott helyszínek biztonságáért, azt mondják az ország további terrorcselekmények célpontja lehet.

A szállítási minisztérium hétfői nyilatkozata szerint egy a légiforgalom biztonságával foglalkozó különleges tanácskozás résztvevői úgy döntöttek, hogy fokozzák a légiutasok, a csomagok és a repülőtéri alkalmazottak ellenőrzését, s alaposabban ellenőrzik majd a repülőgépek karbantartásához használt felszereléseket is.

Hozzátették, hogy fokozott figyelemmel kísérik majd a tunéziai légtérbe belépő összes gépet, és a külföldről visszatérő összes tunéziai repülőt átnézik majd az újabb utasok felszállása előtt.

Korábban több nyugati kormány is azt valószínűsítette, hogy merénylet okozta a kilenc nappal ezelőtti tragédiát, amelynek során 224 ember vesztette életét. Egyiptom viszont nem erősítette meg, hogy bombatámadás miatt zuhant volna le az orosz repülőgép, annak ellenére, hogy az Iszlám Állam dzsihadista szervezet magára vállalta az állítólagos merénylet elkövetését, azt hangoztatva, hogy megtorlás Oroszország szíriai beavatkozásáért.

Arkagyij Dvorkovics orosz miniszterelnök-helyettes hétfőn úgy nyilatkozott, hogy két hétbe is beletelhet, mire hazaszállítják Egyiptomból az összes ott rekedt orosz turistát. Ez azonban nem okoz számottevő többletköltséget - mondta -, mivel a feladatot már kifizetett menetrendszerű, illetve charter-járatok gépeivel teljesítik.

A művelet levezénylésével megbízott Dvorkovics azt mondta, hogy már 25 ezer embert vittek haza a hét vége óta, miután Oroszország a terrorveszély miatt pénteken felfüggesztette az utasok Egyiptomba szállítását. A miniszterelnök-helyettes kitért arra is, hogy 30-35 teherszállító különjáratra lesz szükség csak ahhoz, hogy Egyiptomból hazaszállítsák az orosz turisták csomagjait.

Dmitrij Medvegyev miniszterelnök hétfőn úgy nyilatkozott, hogy nem számít az egyiptomi járatok közeljövőben való felújítására, mivel "időbe fog telni", mire garantálni tudják majd Egyiptomban az odautazók biztonságát.