eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

A katalán parlament keddre halasztotta az elnökválasztást

A katalán parlament keddre halasztotta az elnökválasztást miután meghallgatta az eddigi elnök Artur Mas jelölti beszédét hétfőn Barcelonában.

Az 59 éves politikus, aki 5 éve irányítja a katalán autonóm közösséget, a szeptember 27-i katalán parlamenti választásokon győztes párttömörülés, a Junts pel Sí (Együtt az igenért) jelöltje.

Parlamenti beszédében elsősorban a független katalán állam megvalósításáról szólt. "Ki akar egy olyan államban élni, ahol a demokratákat bűnözőknek tartják, amely arra használja a törvényeket, hogy elhallgattassa a demokráciát" - fogalmazott, és hangsúlyozta, hogy a függetlenségi folyamat nem Spanyolország ellen, hanem a mindenki számára "az előnyös megoldások mellett" van.

Véleménye szerint a központi kormány tagadja a valóságot, de van még lehetőség a párbeszédre és a tárgyalásra a spanyol állammal, ha a kormány felhagy "a megértés hídjainak felrobbantásával".

Artur Mas kijelentette: joguk és többségük is van az új állam megalakításához, de ahhoz, hogy "betetőzzék ezt a gigantikus kihívást", szükség van mindenkire, aki hisz benne.

A spanyol sajtó szerint az egyértelmű üzenet a Népi Egység (CUP) nevű baloldali nacionalista pártnak, amely a Junts pel Sí mellett az egyetlen függetlenségi párt a katalán törvényhozásban, és amelynek vezetése következetesen elutasítja Artur Mas újraválasztását, és szívesebben látna más jelöltet.

Csakhogy nélkülük a Junts pel Sí 62 képviselőjének szavazata nem elég, hogy a 135 fős törvényhozás megválassza a jelöltet, aki a többi párt támogatására sem számíthat.

A függetlenségi pártok egyébként egyetértenek az önálló katalán köztársaság létrehozásában, közösen nyújtották be és szavazták meg a parlamentben az elszakadáshoz vezető folyamat megkezdéséről szóló határozatot.

Artur Mas immár harmadszor mondhatott elnökjelölti beszédet a parlamentben. Először öt évvel ezelőtt választották elnökké, de csak a második szavazáson kapta meg az egyszerű többség támogatását, miután sikerült megállapodniuk a szocialista párttal.

Három évvel ezelőtt a Katalónia Köztársasági Baloldala (ERC) nevű függetlenségi párt segítségével már az első szavazáson győzedelmeskedett, megszerezve a szükséges abszolút többséget.

Ha a következő két hónapban nem sikerült elnököt választani Katalóniában, meg kell ismételni a választásokat.

A La Razón című baloldali napilap által hétfőn közzétett közvélemény-kutatás szerint a katalánok többsége nem támogatja Artur Mas újraválasztását, a megkérdezettek 56,2 százaléka szerint nem neki kellene betöltenie az elnöki posztot.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×