A katalán parlament keddre halasztotta az elnökválasztást

InfoRádió / MTI
2015. november 9. 20:55
A katalán parlament keddre halasztotta az elnökválasztást miután meghallgatta az eddigi elnök Artur Mas jelölti beszédét hétfőn Barcelonában.

Az 59 éves politikus, aki 5 éve irányítja a katalán autonóm közösséget, a szeptember 27-i katalán parlamenti választásokon győztes párttömörülés, a Junts pel Sí (Együtt az igenért) jelöltje.

Parlamenti beszédében elsősorban a független katalán állam megvalósításáról szólt. "Ki akar egy olyan államban élni, ahol a demokratákat bűnözőknek tartják, amely arra használja a törvényeket, hogy elhallgattassa a demokráciát" - fogalmazott, és hangsúlyozta, hogy a függetlenségi folyamat nem Spanyolország ellen, hanem a mindenki számára "az előnyös megoldások mellett" van.

Véleménye szerint a központi kormány tagadja a valóságot, de van még lehetőség a párbeszédre és a tárgyalásra a spanyol állammal, ha a kormány felhagy "a megértés hídjainak felrobbantásával".

Artur Mas kijelentette: joguk és többségük is van az új állam megalakításához, de ahhoz, hogy "betetőzzék ezt a gigantikus kihívást", szükség van mindenkire, aki hisz benne.

A spanyol sajtó szerint az egyértelmű üzenet a Népi Egység (CUP) nevű baloldali nacionalista pártnak, amely a Junts pel Sí mellett az egyetlen függetlenségi párt a katalán törvényhozásban, és amelynek vezetése következetesen elutasítja Artur Mas újraválasztását, és szívesebben látna más jelöltet.

Csakhogy nélkülük a Junts pel Sí 62 képviselőjének szavazata nem elég, hogy a 135 fős törvényhozás megválassza a jelöltet, aki a többi párt támogatására sem számíthat.

A függetlenségi pártok egyébként egyetértenek az önálló katalán köztársaság létrehozásában, közösen nyújtották be és szavazták meg a parlamentben az elszakadáshoz vezető folyamat megkezdéséről szóló határozatot.

Artur Mas immár harmadszor mondhatott elnökjelölti beszédet a parlamentben. Először öt évvel ezelőtt választották elnökké, de csak a második szavazáson kapta meg az egyszerű többség támogatását, miután sikerült megállapodniuk a szocialista párttal.

Három évvel ezelőtt a Katalónia Köztársasági Baloldala (ERC) nevű függetlenségi párt segítségével már az első szavazáson győzedelmeskedett, megszerezve a szükséges abszolút többséget.

Ha a következő két hónapban nem sikerült elnököt választani Katalóniában, meg kell ismételni a választásokat.

A La Razón című baloldali napilap által hétfőn közzétett közvélemény-kutatás szerint a katalánok többsége nem támogatja Artur Mas újraválasztását, a megkérdezettek 56,2 százaléka szerint nem neki kellene betöltenie az elnöki posztot.