Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megjósolhatatlan a horvát parlamenti választások kimenetele

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Parlamenti választásokat tartanak vasárnap Horvátországban.

Az előrejelzések szerint a szavazás kimenetele megjósolhatatlan, mivel teljesen kiegyenlített a két nagy párt, a kormányzó szociáldemokraták (SDP) és az ellenzéki, jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) támogatottsága, valószínűleg a kisebb pártokkal kötendő koalíciós megállapodásokon múlik majd, hogy közülük melyik kerül hatalomra.

Az Ipsos Puls intézet tíz választókörzetben végzett legfrissebb felmérése szerint az SDP-nek 60, a HDZ-nek 57 mandátuma lesz a horvát parlamentben. A Jutarnji List című horvát napilapban közölt eredmények szerint azonban a HDZ vezet 64 mandátumnyi vokssal, a szociáldemokratáknak (SDP) pedig 58 képviselőjük lesz az új parlamentben. Ez utóbbi eredményt bonyolult, újszerű matematikai modellezéssel kapták, az elmúlt évek tapasztalatainak, illetve számos gazdasági, szociális és demográfia körülmény figyelembe vételével.

Bármelyik nagy párt is alakít kormányt, nem teheti meg a kisebbségi képviselők és a kis pártok nélkül. Ráadásul a vezető pártok már eleve választási szövetségben rugaszkodnak neki a megmérettetésnek: az SDP Horvátország fejlődik koalíciója hat, a HDZ Hazafias koalíciója pedig nyolc pártot számlál. Elemzők felhívják arra is a figyelmet, hogy nem lesznek könnyűek a választások utáni koalíciós tárgyalások, mert a választási pártprogramokból leszűrhető érdekek sokszor merőben eltérőek.