Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tucatnyi brit gép vár az Egyiptomban rekedt turisták hazaszállítására

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tizenegy üres brit utasszállító repülőgép várakozik készenlétben Cipruson, amelyekkel vélhetően az egyiptomi Sarm-es-Sejk városában rekedt brit turistákat tervezik hazaszállítani - közölték a ciprusi légi közlekedési hatóságok szombaton.

A brit kormány szerdán átmenetileg leállította a légi forgalmat Nagy-Britannia és Sarm-es-Sejk között, miután hírszerzési információi szerint vélhetően terrorcselekmény okozta a vörös-tengeri üdülővárosból felszállt orosz gép múlt heti katasztrófáját.

Pénteken ugyan megindult a Sarm-es-Sejkben rekedt mintegy 20 ezer brit turista hazaszállítása, de a művelet káoszba fulladt, miután az egyiptomi hatóságok jelentősen korlátozták a felszálló gépek számát, és a tervezett 29 helyett csak 8 járat indult. A korlátozásokat azzal indokolták, hogy a brit légitársaságok - poggyászba rejtett pokolgépektől tartva - megtagadták az utasok csomagjainak hazaszállítását, az üdülőközpont repülőterének termei viszont nem adnak lehetőséget 120 tonnánál több visszamaradt csomag tárolására.

A ciprusi reptéri hatóságok szerint nyolc brit gép töltötte az éjszakát üresen Lárnaka repterén, további három pedig Páfosz légi kikötőjében.

A reptéri hatóságok szerint a gépeket a brit turisták hazaszállítására használhatják, ha erre lehetőség nyílik majd.