eur:
393.09
usd:
367.09
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Közös kormányülésről állapodott meg a magyar és a szlovén kormányfő

A jövő év elején közös kormányülést tart a magyar és a szlovén kabinet a kétoldalú és regionális együttműködés mélyítésére vonatkozó konkrét javaslatok megvitatására - közölte szombaton Miro Cerar szlovén miniszterelnök hivatala.

A STA szlovén hírügynökség által ismertetett közlemény szerint erről Cerar az előző este Lendván állapodott meg Orbán Viktorral. A két kormányfő a magyar önkormányzati közösség létrejöttének 40. évfordulója kapcsán tartott ünnepségen vett részt a muravidéki településen, ezt követően munkavacsorát tartottak.

Cerar hivatalának közleménye úgy fogalmazott, a két ország érdekelt a gazdasági, befektetési és turisztikai együttműködés bővítésében, illetve a közlekedési és energetikai összeköttetések fejlesztésének és a közös infrastrukturális beruházások kivitelezésének a lehetőségét is vizsgálják.

A kormányfők az európai migránsválságról is egyeztettek. Egyetértettek abban, hogy a migránskérdés megoldásához elengedhetetlen megerősíteni a migrációs hullám ellenőrzését az Európai Unió külső határain. Cerar emellett azt is leszögezte, hogy egységes, szolidaritáson alapuló hozzáállásra van szükség az egész EU és minden egyes tagállam részéről. Megköszönte továbbá Magyarországnak, hogy 50 rendőrt és különböző eszközöket küldött segítségül Szlovéniának a migránshelyzet kezelésére - áll a közleményben.

Miro Cerar ezzel párhuzamosan egy szombaton közölt interjúban azt mondta, hogy kezd fogyni Szlovénia türelme, amiért továbbra sem sikerült kontrollálni az érkezők számát az EU külső határain. Ha napokon belül nem változik jelentősen a helyzet, Szlovénia kénytelen lesz műszaki akadályokat létesíteni határán - szögezte le.

A szlovén kormányfő a Vecer című lapnak adott interjúban ugyanakkor elmondta, a tervezett szlovén műszaki zár más lesz, mint a magyarországi. Előbbi célja annak biztosítása lesz, hogy a menekültek határátlépése rendezett legyen, és ne rekedjenek tízezrek Szlovéniában, ha esetleg Ausztria és Németország megtagadná a befogadásukat.

"Tíz nap alatt akár 100 ezer menekült is érkezhet, ezt nem tudjuk kezelni. Ezen a ponton a kormány elsősorban a polgárok felé tartozik felelősséggel. Keressük a helyes megoldást, és a helyes megoldás a schengeni határ védelme - ha szükséges, műszaki akadályokkal, köztük kerítéssel" - közölte Miro Cerar.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×