Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A Sínai Vilajet robbantott az orosz gépen

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Brit biztonsági szakértők szerint a szerencsétlenül járt orosz Metrojet gép poggyászterébe csempészett valaki pokolgépet. Az Iszlám Államnak a Sínai-félszigeten jelenlévő csoportja kétszer is közölte, hogy emberei okozták a katasztrófát. De kik is ezek a Szíriától és Iraktól távol harcoló szélsőségesek?

Az egyiptomi kormány már jó ideje gyakorlatilag háborúban áll a Sínai-félsziget sivatagjában megerősödött csoportokkal, amelyek közül a Sínai Vilajet az Iszlám Államnak fogadott hűséget. 

A hadsereg eddig nem tudott eredményesen lecsapni a kicsi és titkos sejtekből álló szervezetre, amelynek vezetője korábban ruhakereskedő volt - mondták egyiptomi hírszerzési illetékesek. A kormányellenes lázadás különösen azóta követel sok áldozatot, hogy Mohamed Morszit, a Muzulmán Testvériséghez tartozó iszlamista egyiptomi elnököt 2013-ban gyakorlatilag katonai puccsal megbuktatták. Azóta a Sínai-félszigeten rendszeresen követnek el támadásokat egyiptomi katonák és rendőrök ellen.

Ha bebizonyosodik, hogy az Iszlám Állam helyi szervezete okozta az orosz Airbus pusztulását, akkor az egyiptomi kormány kénytelen lesz elismerni, hogy nem tudta megfékezni a világ legnépesebb arab országát fenyegető dzsihádistákat. Egyiptomi biztonsági illetékesek elmondták a Reutersnek, hogy az egykori iszlamista elnök, Morszi eltávolítása után sok szélsőséges Szíriába menekült, miközben a jelenlegi elnök, Abdel Fattah al-Sziszi hajtóvadászatot indított a radikális és a mérsékelt iszlamisták után.

Al-Sziszit dühös tüntetők fogadták a héten Londonban, véreskezű diktátornak nevezve a volt katonai vezetőt.

Hírszerzési források szerint a magát Sínai Vilajetnek, azaz Sínai Tartománynak nevező és az Iszlám Államnak hűséget fogadó helyi szervezet vezetője, a 42 éves volt ruhakereskedő, Abu Oszama al-Maszri a híres és immár 1000 éves al-Azhar iszlám egyetemen tanult. Az Iszlám Állammal Szíriában került kapcsolatba és a szervezet tengeri úton, Líbián keresztül küldött csoportjának fegyvereket. Líbián keresztül szivárogtak be és csatlakoztak hozzá további harcosok, akik segítettek kiképezni embereit. Törzsi vezetők szerint az Iszlám Államot követő csoport tagjai vadonatúj Toyota terepjárókkal közlekednek és néhányuknak Apple számítógépeik vannak.

Biztonsági szakértők szerint az iszlamista Morszi elnök kormányzása idején az egyiptomi állam nem próbálta meg visszaszorítani a Sínai-félszigeten megerősödött iszlamistákat. Ezek kihasználták a helyi beduin törzsek sérelmeit, amelyek szerint a kormány megfosztja őket vízkészleteiktől.

A Sínai Vilajet jelenleg néhány száz emberből áll, akik egymástól függetlenül, 5-7 fős csoportokban utaznak, azért, hogy ha elfogják őket, az ne gyengítse meg a szervezetet.