A magyar határzár óta több mint 150 ezer migráns érkezett Szlovéniába

InfoRádió / MTI
2015. november 6. 20:11
Szlovéniában október közepe óta 157 149 ezer illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba. Hétfőn 8568, kedden 5591, szerdán 7693, csütörtökön 5426, pénteken 18 óráig pedig újabb 5633 migráns lépte át a horvát-szlovén határt.

Ugyanakkor október 20-a óta 135 961 menekült távozott Szlovéniából Ausztriába. A tájékoztatás szerint 5268-an töltötték a péntekre virradó éjszakát a szlovén tranzittáborokban. Sentiljben 2655-en, Dobován 1703-an, Gornja Radgonán pedig 910 várták, hogy átkelhessenek Ausztriába.

A zágrábi belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint a magyar-szerb zöldhatár szeptember közepi lezárása óta Horvátországban 331 446 ezer migránst regisztráltak. Csütörtök éjféltől péntek reggel 9 óráig 1125 migráns érkezett az országba.

A szlovének 61 százaléka támogatja, hogy a kormány azonnali kerítésépítésbe kezdjen a horvát-szlovén határon, ez 79 százalékra nőne, ha Ausztria és Németország csökkentené a migránsok fogadását - közölte a szlovén hírügynökség (STA) pénteken, egy közvélemény-kutatásra hivatkozva. A megkérdezettek 25 százaléka ellenzi a kerítésépítést Szlovénia horvát határán. Tizennégy százalékuk akkor is ellenezné, ha Ausztria és Németország szigorítana határőrizetén.

Péntek délelőtt elindult Pozsonyból Szlovéniába az a húsz rendőr, akik a helyi hatóságoknak fognak segíteni a migránsválság kezelésében. A rendőröket és a kontingenshez tartozó műszaki felszerelést Ljubljana kérte Pozsonytól. A rendőrök ideiglenes kiküldetésének időtartamát egyelőre egy hónapban szabták meg, azzal, hogy szükség esetén meghosszabbítható, a csapatlétszám pedig bővíthető lesz.

A rendőri misszió tagjainak búcsúztatásán Robert Fico szlovák kormányfő újságíróknak elmondta: a migránsválság kezelésében nagyon jó együttműködés alakult ki Szlovákia és Magyarország között, s ennek keretében Pozsony korábban már 50 rendőrt küldött Magyarországra. Szlovéniába pedig azért küld most húszat, mert ennyit kért Ljubljana. Szlovákia továbbra is nyitott a segítségnyújtásra - jelentette ki a Fico, aki a válság kezelésével kapcsolatban ismételten a schengeni határok védelmét nevezte az elsődleges feladatnak.

A szerbiai közszolgálati televízió (RTS) arról számolt be pénteken, hogy az utóbbi 24 órában csupán ezer migráns érkezett Szerbiába Macedónia felől, a görög komphajók legénységének sztrájkja miatt ugyanis a migránsok nem tudnak Leszboszról a szárazföldre jutni. A szerb-macedón határ melletti Presevóban alig látni néhány embert - mondta az RTS helyszíni tudósítója. A hatóságok azonban arra számítanak, hogy miután a görög hajósok pénteken újra felveszik a munkát, a görög szigeteken rekedt mintegy 15 ezer ember majdnem egyszerre érhet Szerbiába.

Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a konzervatív CSU elnöke pénteken kijelentette, hogy elégedett a német koalíciós pártok vezetőivel közösen összeállított menekültügyi intézkedéscsomaggal, amelyet "nagyon-nagyon jónak" nevezett. A koalíciós pártok ugyan kompromisszumos megállapodásra jutottak, és nem sikerült keresztülvinni a tranzitzónák létrehozásának tervét, de így is a német menekültügy történetének "legszigorúbb" szabályait vezetik be a "menekültek számának korlátozása" céljából, méghozzá a szigorításokhoz tartózkodóan viszonyuló koalíciós partner, a szociáldemokrata párt (SPD) támogatásával - emelte ki Seehofer.

Az egyezség révén a testvérpárt CDU elnökéhez, Angela Merkel kancellárhoz fűződő viszonyt is sikerült "helyrehozni" - tette hozzá a bajor miniszterelnök. Hangsúlyozta, hogy számára nem hatalmi kérdésekről szólt a menekültválság kezeléséről folytatott vita, hanem "egy hatalmas, történelmi jelentőségű probléma megoldásáról". A CSU részéről a bajor-osztrák határ lezárására irányuló korábbi követelésekkel kapcsolatban azt mondta, hogy mindig is elutasította a határkerítés gondolatát. A befogadható menekültek maximális számának kijelölésére vonatkozó követelésekkel kapcsolatban pedig azt mondta, hogy "az a legjobb felső határ, ha a menekültek a hazájukban maradnak", a koalíciós pártok megállapodásának több pontja pedig éppen ezt szolgálja.

Tizenkilenc eritreai menedékkérő érkezett Olaszországból pénteken Nyugat-Franciaországba az áthelyezési válságmechanizmus, azaz a kvótarendszer részeként - közölte a francia belügyminisztérium. Franciaország novemberben 200 ember átvételére tett javaslatot Olaszországnak és Görögországnak, decemberben 300, januárban pedig 400 menedékkérő érkezhet a regisztrációs központokból. Franciaország mintegy 30 ezer menedékkérő befogadását vállalta a következő két évben - emlékeztetett közleményében Bernard Cazeneuve belügyminiszter.

A felvidéki Magyar Közösség Pártja (MKP) azt közölte pénteken az MTI-vel, hogy sikeresen halad és december 15-ig folytatódni fog az az aláírásgyűjtési akció, amelyet októberben indított a párt az európai uniós szinten jóváhagyott menekültkvóták ellen. "A modern kori népvándorlás rámutatott az európai politika leggyengébb pontjára" - olvasható az MKP sajtóközleményében, amely szerint az ez idáig kitöltött aláírási ívek száma is bizonyítja, hogy az emberek számára nem közömbös ez a téma. A felvidéki magyar párt üdvözölte a Fidesz által Magyarországon nemrégiben indított hasonló célú kezdeményezést is.