eur:
393.1
usd:
367.26
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Szijjártó: az migráció okai közül eddig érdemtelenül kimaradt a klímaváltozás

Európában sok tekintetben nincs konszenzus a migrációs válsággal kapcsolatban, de abban egyetértés van, hogy a kiváltó okokat kell kezelni, melyek közül eddig érdemtelenül kimaradt a klímaváltozás - mondta el csütörtökön az MTI-nek Szijjártó Péter a luxembourgi Ázsia-Európa Találkozó (ASEM) külügyminiszteri tanácskozásával összefüggésben.

A külgazdasági és külügyminiszter tudatta, hogy 25-30 millióra tehető azoknak a száma, akik a klímaváltozás és az azáltal okozott természeti katasztrófák miatt váltak földönfutóvá, s ha nem történik érdemi előrelépés, 2050-re a számuk 100 millióra nőhet.

Emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány is egymilliárd forinttal járul hozzá ahhoz a nemzetközi alaphoz, amelynek a célja olyan projektek támogatása, amelyekkel a klímaváltozás és hatásai kivédhetőek és kezelhetőek.

Az ASEM-tanácskozással kapcsolatban a miniszter kitért arra, hogy a migrációs válság nem független Ázsiától, mert sok menedékkérő onnan érkezik Európába.

A tárcavezető a jövő hónapban Párizsban esedékes ENSZ-klíma-csúcstalálkozóra is kitért; kijelentette: Európának elemi érdeke, hogy a csúcs sikeres legyen, és sikerüljön tető alá hozni egy olyan megállapodást, amely jogilag kötelező érvényű, s garantálja, hogy a globális hőmérsékletváltozás 2 Celsius-fok alatt tartható. Enélkül a miniszter szerint kezeletlen maradna a migrációs válság egyik kiváltó oka.

"Ha ezt nem tudjuk kezelni, nem tudunk megfelelő választ találni rá, az az Európára nehezedő bevándorlási nyomás további növekedésével járhat" - vélekedett Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy a kontrollálatlan, ellenőrizetlen és szabályozatlan beáramlás hosszabb távon folytatódik, az elviselhetetlen terhet fog jelenteni Európa számára.

A miniszter szerint a klímacsúcson az uniónak vezető szerepet kell játszania, 2030-ra 40 százalékkal kell csökkenteni a károsanyag-kibocsátást, ám Amerika és Ázsia segítségére is szükség lesz.

A külgazdasági és külügyminiszter felhívta a figyelmet: a migrációs válságnak három alapvető oka van, az unió szomszédságában zajló fegyveres konfliktusok, a szegénység és a klímaváltozás, és ez utóbbiról sem szabad megfeledkezni.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×