November 12-én tartja alakuló ülését a lengyel parlament

InfoRádió / MTI
2015. november 5. 18:47
Az októberi parlamenti választások nyomán megalakuló új lengyel parlament november 12-én tartja első ülését, amelyen Andrzej Duda elnök elfogadja a jelenlegi kormány lemondását - jelentette be csütörtök délutáni sajtóértekezletén Malgorzata Sadurska, az államfői hivatal vezetője.

A jobbközép Polgári Platform (PO) és a Lengyel Parasztpárt (PSL) koalíciójának lemondását követően a lengyel elnök a parlamenti választások győztesének, a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) pártnak a kormányfőjelöltjét, Beata Szydlót fogja megbízni az új kormány megalakításával. Az új kabinetet és a kormányprogramot a lengyel alkotmány szerint az ezt követő két héten belül kell a parlament alsóháza, a szejm előtt bemutatni, amely bizalmi szavazáson dönt a jóváhagyásról. A kormány elfogadásához vagy elvetéséhez abszolút többségre és az összes képviselő legalább felének jelenlétére van szükség.

A parlament alsóháza, a szejm és felsőháza, a szenátus külön-külön tartja meg alakuló ülését.

A PiS, mely 235 mandátumot szerzett a 460 fős alsóházban, és 61-et a 100 tagú felsőházban (szenátus), önállóan alakíthat kormányt. A pártvezetés a választási eredmény múlt heti kihirdetése óta egyeztetéseket folytat az új kabinet összetételéről. A miniszterek listáját a legújabb sajtóértesülések szerint még a parlament első ülése előtt, várhatóan a jövő hét elején teszik közzé.

A PiS honlapján olvasható közlemény szerint Angela Merkel német kancellár szerdán telefonon beszélt Beata Szydlóval, akit németországi látogatásra hívott meg. Szydlo csütörtökön a kétoldalú kapcsolatokról tárgyalt a Varsóba látogató Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszterrel, akit a párt varsói székházában a leendő külügyminiszterként emlegetett Witold Waszczykowski is fogadott.