Németországban ezért aggódnak a bevándorlás miatt

InfoRádió / MTI
2015. november 5. 19:57
Németországban a CDU/CSU konzervatív pártszövetségnek nem sikerült elfogadtatni a szociáldemokrata párttal (SPD) a tranzitzónák felállításáról szóló javaslatát, a koalíciós pártok vezetőinek csütörtöki berlini egyeztetésén e helyett úgynevezett regisztrációs központok felállításáról állapodtak meg - jelentette az n-tv hírtelevízió.

Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke, Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a CSU elnöke és Sigmar Gabriel alkancellár, gazdasági miniszter, az SPD elnöke este ismerteti majd a vasárnap kezdett pártelnöki szintű egyeztetés eredményeit.

A konzervatívok a CSU kezdeményezésére javasolták a szociáldemokratáknak a tranzitzónák felállítását. Az elképzelés szerint ezeket az övezeteket a határon kellett volna kialakítani, és ugyan nem lettek volna teljesen zártak, de csak visszafelé, a határ felé lett volna szabad a kijárat.

Az SPD szerint a tranzitzónák így "hatalmas börtönövezetek" lettek volna, ami elfogadhatatlan. A szociáldemokraták úgynevezett beutazási központok felállítását javasolták.

Az n-tv értesülése alapján a konzervatívok ezt elvetették, és végül kompromisszumos megoldásként a regisztrációs központ intézményének bevezetése mellett döntöttek. Az egyelőre nem ismert, hogy hol állítanak fel ilyen centrumokat, és a menedékkérők regisztrációján kívül milyen tevékenység zajlik majd bennük.

Az ARD országos közszolgálati televízió csütörtökön ismertetett adatai szerint a lakosság 69 százaléka egyetért a CDU/CSU tranzitzóna-koncepciójával, amelynek lényege a védelemre nem szoruló emberek - a biztonságos származási országok állampolgárainak - kiszűrése.

Az ARD DeutschlandTrend című kutatása alapján a határkerítés gondolatát a németek 78 százaléka elutasítja. A reprezentatív felmérésben megkérdezettek 17 százaléka mondta azt, hogy üdvözölné, ha kerítést építenének a bajor-osztrák határra a menekültáradat feltartóztatására.

A kutatás alapján a német közhangulat némileg stabilizálódott, az október elején regisztrált 51 százalékról 50 százalékra mérséklődött mindazok aránya, akik aggódnak a menekülthullám miatt.

A menekülthullám miatt nem aggódók aránya az egy hónappal korábbi 47 százalékról 48 százalékra emelkedett.

Ugyanakkor Angela Merkel kancellár támogatottsága tovább süllyedt, a tevékenységével elégedettek aránya 49 százalékos. Október elején ez az arány még 54 százalék, szeptember elején 63 százalék volt.

Az Infratest-dimap kutatóintézet felmérésében azt is megvizsgálták, hogy pontosan mitől tartanak azok, akik aggódnak a menedékkérők, menekültek nagy száma miatt. Az adatok szerint 87 százalékukat aggodalommal tölti el, hogy a menekültválság révén megerősödhetnek szélsőjobboldali pártok, 85 százalék tart a közadósság növekedésétől, 79 százalék tart attól, hogy a menekültek miatt feszültség keletkezik a lakáspiacon, és 78 százalék aggódik amiatt, hogy túlságosan megerősödik a muzulmán vallás befolyása Németországban.

A német lakosság 18 éven felüli, választójoggal rendelkező részére nézve reprezentatív felmérésben 1003 embert kérdeztek meg november 2-án és 3-án. Az Infratest-dimap 1997 óta készíti az aktuális politikai kérdésekkel kapcsolatos lakossági véleményáramlatokat havonta feltérképező ARD-DeutschlandTrend kutatássorozatot.