eur:
393.74
usd:
368.47
bux:
66090.6
2024. április 24. szerda György

Nagy valószínűséggel pokolgép robbant az orosz gép fedélzetén amerikai szakértők szerint

Az amerikai televíziók által szerdán idézett amerikai szakértők úgy vélik, rendkívül nagy a valószínűsége annak, hogy pokolgép robbant fel a Sínai-félszigeten lezuhant orosz repülőgép fedélzetén.

"Rendkívül nagy a valószínűsége" annak, hogy robbanószerkezetet helyeztek el egy bőröndben a gép fedélzetén, s az okozta a tragédiát - idézett az AFP egy meg nem nevezett amerikai tisztségviselőt. A CNN és az NBC televíziós csatorna további amerikai szakértők véleményét tette közzé, amelyeket az amerikai hírszerző szervek által összegyűjtött eddigi gyanújelek alapján alakítottak ki.

Az AFP megjegyzi: ha a bőröndben elhelyezett pokolgéppel kapcsolatos feltételezés beigazolódik, akkor az Iszlám Állam merényleteinek új formájára tért át, hiszen ilyen típusú akciót még nem hajtott végre.

Moszkvában ezen a napon az Államközi Repülésügyi Bizottság (MAK), a Független Államok közössége légügyi hatóságának műszaki testülete megerősítette azt, amit korábban az al-Maszri al-Jóm című egyiptomi napilap honlapján bírósági forrásokra hivatkozva írt le. Eszerint a pilótafülke hangrögzítő berendezése (Cockpit Voice Recorder, CVR) komoly mértékben megrongálódott, ugyanakkor a repülési adatokat rögzítő (Flight Data Recorder, FDR) doboz tartalmának letöltése sikeresen befejeződött.

A bizottság csütörtöki közleményében azt írta, hogy szakemberei jelenleg a többi ország szakembereivel együtt folytatják a vizsgálatokat, a letöltött adatok elemzését.

A közlemény szerint a MAK szakemberei a nemzetközi polgári repülésről szóló chicagói egyezmény előírásainak megfelelően, az egyiptomi, francia, német és ír szakértőkkel szorosan együttműködve vizsgálják az orosz gép tragédiájának lehetséges okait. A MAK moszkvai központjában ezzel párhuzamosan megkezdték a vizsgálatokat a személyzet szakmai felkészültségével, egészségi állapotával, repülési alkalmasságával, kapcsolatosan, különleges figyelmet szentelve annak, hogy betartották-e a gép műszaki kiszolgálásával és karbantartásával kapcsolatos szabályokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 09:50
×
×
×
×