eur:
394.09
usd:
364.86
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Meglepő döntést hozott a marihuánáról a mexikói legfelsőbb bíróság

A mexikói legfelsőbb bíróság egy történelmi jelentőségű ítéletében úgy határozott, hogy a marihuána teljes tilalma alkotmányjogi szempontból túlzó és nem védi az egészséghez való jogot, ellenben korlátozza a személyiség szabad kibontakozásának lehetőségét.

A testület szerdán meghozott döntésével négy mexikói felperes számára jóváhagyta a marihuána élvezeti célból történő fogyasztását és termesztését, és ezzel gyakorlatilag zöld jelzést adott a kábítószer legalizálásának. Mexikóban jelenleg kis mennyiségben engedélyezett a marihuána birtoklása, tilos viszont a fogyasztása és a termesztése.

"A teljes tilalom túlzó és nem védi az egészséghez való jogot" - szögezte le Olga Sánchez Cordero bírónő. "A (marihuána) fogyasztását engedélyezni kellene, szem előtt tartva a szabad személyiség kibontakozásához való jogot" - hangsúlyozta.

Az ítélet ugyan most csak négy felperesnek szólt, de precedensértékű lehet a jövőbeli joggyakorlatot tekintve. A legfelsőbb bírósághoz azután fordultak a Toleráns és Felelős Személyes Fogyasztás Mexikói Társasága (Smart) nevű csoport tagjai, hogy az egészségügyi hatóságok megtagadták tőlük a marihuána élvezeti célból történő termesztését és fogyasztását.

Enrique Pena Nieto mexikói elnök Twitter-üzenetében jelezte, hogy a kormány tiszteletben tartja a legfelsőbb bíróság döntését, ez azonban nem azt jelenti, hogy Mexikó legalizálni fogja a marihuánát. Az ítélettel viszont kezdetét veheti egy vita a kábítószer-fogyasztás megakadályozásának hatékonyabb szabályozásáról - tette hozzá.

"Nem termeszthet mostantól minden polgár marihuánát" - hangsúlyozta Eduardo Sánchez kormányszóvivő.

Humberto Castillos, a szövetségi kormány főjogásza azt hangsúlyozta az ítélettel kapcsolatban, hogy egyedi esetről van szó, tehát továbbra is bűncselekménynek minősül a marihuána termesztése, még saját felhasználásra is.

Latin-Amerikában eddig nem igazán bizonyult hatékonynak az Egyesült Államok által régóta megkövetelt szigorú drogellenes politika. Mexikó évek óta szenved a biztonsági erők és kartellek közötti véres drogháborútól, amelynek már tízezrek estek áldozatául.

Latin-Amerika számos politikusa követel irányváltást a drogpolitika terén, főleg hogy az Egyesült Államok több szövetségi államában már engedélyezték a marihuána fogyasztását. Uruguay 2013-ban a világon először legalizálta a marihuána termesztését és értékesítését állami felügyelet alatt.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×