Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Lettországban a menekültek befogadása ellen tüntettek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több mint százan tüntettek csütörtökön a lett parlamentnél a közel-keleti és afrikai illegális bevándorlók befogadása ellen.

A résztvevők "Nemet mondunk az országokra kényszerített kvótákra", "Európa nem totalitárius állam", "A migránsok befogadása halálos ítélet népünkre" és hasonló szövegű transzparenseket emeltek a magasba.

A tüntetést az Igazságosság nemzeti szövetség és a Haza Õrei társaság kezdeményezte. A szervezők a bevándorlásról és menedékjogról szóló törvény módosítására vonatkozó javaslatokat nyújtottak át a parlamentnek, amelyek megakadályoznák további bevándorlók beengedését harmadik országokból. Fő javaslatuk, hogy Lettország egy éven belül nem fogadhatna be 100-nál több bevándorlót. Ha ennél több migráns érkezne, befogadásukról népszavazáson kellene dönteni.

A 2,2 milliós Lettország korábban beleegyezett, hogy két éven belül 531 menekültet fogad be a Közel-Keletről és Afrikából. A jobbközép kormány ezen a héten megerősítette a befogadás tervét. A balti ország csaknem 15 millió eurót költ az ehhez szükséges infrastruktúrára, ebből 8,5 millió eurót áll a lett költségvetés, a pénz többi részét európai uniós alapokból fedezik.

Ez nem az első tiltakozó akció volt Lettországban a migránsok befogadása ellen. Az eddigi legnagyobb tüntetés több mint ezer résztvevővel augusztus elején zajlott le a kormány székházánál.