Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Fal fogja védeni a Berlini Falat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Rövidesen védőfalat építenek a Berlini Fal művészek falfestményei díszítette része, az East Side Gallery mentén, hogy megvédjék a grafittiktől.

A német főváros egyik fő attrakciója elé építendő védőfal a pszichológiai védőkorlát szerepét tölti majd be - hangsúlyozta a Friedrichshain-Kreuzberg kerület zöldövezeteiért felelős Adalbert-Maria Klees, akinek a munkatársai gyakran távolítanak el a várost 28 éven át kettészakító betonépítményen turisták által hátrahagyott firkákat és a világ minden nyelvén írt üzeneteket.

A mintegy 80 centiméter magas átlátszó korlátot ez év végén, vagy 2016 elején állítják fel a faltól mintegy 1,3 méterre. A kíváncsiak továbbra is megcsodálhatják a művészek alkotásait, ugyanakkor a védőfal azok tiszteletben tartására figyelmezteti őket.

"Nem igaz az a Berlinben is elterjedt hiedelem, hogy törvénysértés nélkül nyomokat lehet hagyni a falon" - emlékeztetett Sascha Langenbach, a kerületi önkormányzat szóvivője. Elmondta, hogy "hihetetlen méretű" rongálások tanúi voltak az elmúlt hetekben, hónapokban is.

Az angol és német nyelvű táblák ellenére, amelyek felhívják a látogatók figyelmét arra, hogy a Berlini Fal 1991 óta védett műemlék, a fal leghosszabb fennmaradt darabját minden évben megcsodáló turisták milliói közül sokan éreznek késztetést arra, hogy otthagyják nyomukat az építményen.

"Úgy vélem, a védőfallal elkerülhető lesz a grafittik legalább 90 százaléka, ami hihetetlen siker lesz" - mondta Adalbert-Maria Klees. "Nem vehetünk őrizetbe embereket azért, mert szóróflakonnal támadnak a falra" - tette hozzá.

Az állandó védőfal, amely a szerdán, az október közepén elvégzett tisztítási munkálatok után felállított ideiglenes korlátokat váltja majd fel, 150 ezer eurójába (47 millió forint) kerül a berlinieknek.

A 1,3 kilométer hosszú falszakaszt mintegy 100, a fal leomlásának 20. évfordulója alkalmából az alkotók által 2009-ben újrafestett freskó díszíti. A rendszeres tisztítás évente 60 ezer eurójába kerül az önkormányzatnak.

A világ minden tájáról több mint száz művész 1990-ben pingálta ki a Berlint átszelő Spree folyó mentén húzódó építményt, amelyet ma "a világ legnagyobb szabadtéri galériájaként" tartanak nyilván.