Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Elsőször tartanak közös hadgyakorlatot Kazahsztánban kazah és kínai katonák

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Első ízben tartanak közös terrorellenes hadgyakorlatot kazah és kínai katonai alakulatok Kazahsztánban. A "Rókavadászat-2015" fedőnevű gyakorlat csütörtökön vette kezdetét az Almati megyei "Koktal" lőtéren - közölte a kazahsztáni védelmi minisztérium.

A közös gyakorlat célja a két hadsereg közti kölcsönös megértés és bizalom erősítése, a tapasztalatcsere, a két hadsereg közötti együttműködés, műveleti kompatibilitásuk erősítése a terror elleni harcban, illetve a térség békéjének és stabilitásának megőrzése - áll a közleményben.

A kazah védelmi minisztériumban rámutattak továbbá: a jelenlegi gyakorlat a közös hadgyakorlatok második szakasza. Az első szakaszt október végén, a Kínai Népköztársaság Hszincsiang-Ujgur autonóm területén lévő "Korla" kiképző bázison tartották. Ott a két ország katonáinak egy közös - szimulált - műveletben kellett megtisztítaniuk egy határ menti területet feltételezett terroristáktól.

A mostani második szakaszban a két ország katonái egy illegális fegyveres alakulat elleni műveletet fognak gyakorolni.

A két ország közötti katonai együttműködés célja - hangsúlyozta a minisztérium közleménye - a terroristaellenes különleges egységek képességeinek növelése a közös felkészülés és tapasztalatcsere révén, de fontos szerep jut a katonai képzésnek is, amelynek keretében kazah katonák a Kínai Néphadsereg oktatási intézményeiben tanulhatnak.