eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Vatikáni börtöncellában a lopással vádolt spanyol pap

Ugyanabban a cellában vár bírósági tárgyalására Lucio Ángel Vallejo Balda spanyol prelátus, ahol korábban a szintén bizalmas vatikáni dokumentumok ellopásáért elítélt Paolo Gabriele pápai komornyikot tartották fogva. A Vatikán nem nyilatkozik, az olasz sajtó kutatja az ügy szálait.

Federico Lombardi szentszéki szóvivő kedden azt mondta, egyelőre nem tart sajtótájékoztatót Lucio Ángel Vallejo Balda prelátus és a világi Francesca Immacolata Chaouqui őrizetbe vételéről

Az 54 éves pap a pápai állam börtönébe került, a gyermeket váró 32 éves nő hazatérhetett otthonába. Francesca Immacolata Chaouqui a Corriere della Sera olasz napilapnak hangsúlyozta, hogy semmi köze az ügyhöz, amelybe Vallejo Balda akarta "belekeverni". A PR-szakértőként és lobbistaként ismert, egyiptomi apától született nőt az olasz sztárügyvéd, Giulia Bongiorno (a maffiaperben felmentett volt olasz kormányfő, Giulio Andreotti egykori ügyvédje) védi. A pápai állam büntető törvénykönyve szerint nyolc évig terjedő börtönt kockáztatnak bizalmas állami dokumentumok ellopása, a sajtónak való kiszivárogtatása miatt. A La Repubblica szerint ennél is súlyosabb a bűnük: elárulták Ferenc pápa bizalmát. Chaouqui Facebook-profilján hangoztatta, hogy ő nem árulta el a pápát.

Lucio Ángel Vallejo Balda a vatikáni gazdasági ügyek prefektúrájának titkára. 2013 júliusa és 2014 májusa között a Vatikán gazdasági-adminisztratív működését átszervező bizottság (COSEA) egyetlen egyházi tagja volt. A COSEA-ba Vallejo Balda ajánlására nevezték ki Francesca Immacolata Chaouquit, aki arról is ismert, hogy 2012-ben a Vatileaks-botrány idején Twitter-fiókján azt írta, XVI. Benedek leukémiában szenved. Később azt állította, nem ő írta azt az üzenetet, feltörték a mobiltelefonját.

Vallejo Balda és Chaouqui neve 2014 áprilisában is együtt szerepelt, amikor XXIII. János és II. János Pál szentté avatásakor több millió eurós vatikáni fogadást rendeztek - kiváltva ezzel Ferenc pápa haragját. Bár nem tagjai, de mindketten közel állnak az Opus Dei szervezethez. Az Opus Dei "sajnálatát és fájdalmát" fejezte ki Vallejo Balda őrizetbe vétele miatt.

A dokumentumok eltulajdonítását az olasz sajtó azonnal Vatileaks 2-nek nevezte el. Egyes elemzők szerint azonban nem új lopási ügyről, hanem a korábbi folytatásáról van szó, és az újabb botrány hátterében is ugyanazok a reformokat ellenző csoportok állnak, akik az elsőt kirobbantották. A Vatileaks 2012-ben robbant ki, amikor többek között XVI. Benedek személyes levelezése is az olasz sajtó kezébe került. A dokumentumokat Paolo Gabriele, az egyházfő komornyikja tulajdonította el. Gabrielét a vatikáni bíróság másfél évre ítélte, de 2012 decemberében pápai kegyelemben részesült. Giovanna Chirri, az Ansa olasz hírügynökség vatikáni tudósítója szerint a pápai komornyik "kis hal" volt a kúriában magas tisztségeket betöltő Vallejo Baldához képest. Chirri szerint ez azt mutatja, hogy a vatikáni hatóságok "nem félnek" tisztázni az ügyet.

A mostani nyomozást a vatikáni csendőrség májusban indította, amikor kiderült, hogy feltörték Libero Milone vatikáni főrevizor számítógépét. Pénzügyi kimutatásokat, számlákat loptak ki két olasz újságírónak: a 2012-es Vatileaks ügyben is érintett Gianluigi Nuzzi "Via Crucis" és Emiliano Fittipaldi "Avarizia" (Fösvénység) című, a héten megjelenő könyveihez. Fittipaldi szerint a Vatikán nem követi a Ferenc pápa által meghirdetett takarékosságot és átláthatóságot: az újságíró azt állítja, hogy a pápai állam hatalmas vagyon felett rendelkezik, amelyet jótékonysági célok helyett a bíborosok egy része saját kiadásaira fordít.

Az olasz sajtó feltételezései szerint Lucio Ángel Vallejo Balda árulását egy elmaradt kinevezés okozta: a prelátus a 2014 februárjában létrehozott Gazdasági Titkárság főtitkára akart lenni, de Ferenc pápa mást nevezett ki helyette. Jean-Luis Tauran bíboros szégyennek nevezte a történteket, hangsúlyozva, hogy senki sem tudja megállítani a Ferenc pápa által indított pénzügyi átláthatóság folyamatát.

A vatikáni számítógépes rendszer biztonsági szintjeit a három arkangyal védi: a Mihály fedőnevet viseli a pápai és a szentszéki államtitkárság dokumentumait védő szint, Rafaelnek hívják a középső szintű biztonsági rendszert, amelyhez a revizor computere is tartozott, Gábrielnek nevezik a legalacsonyabb szintű védelmet. Utóbbin Corrado Lanino volt vatikáni informatikus, Francesca Immacolata Chaouqui férje dolgozott.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×