Irán nem fog együttműködni Washingtonnal Szíriában a terroristák elleni harcban

InfoRádió / MTI
2015. november 4. 19:02
Irán nem fog együttműködni Washingtonnal Szíriában a terroristák elleni harcban - mondta Ali Akbar Velajati volt iráni külügyminiszter, Ali Hamenei ajatolláh egyik legfőbb tanácsadója szerdán a Press-TV iráni hírcsatornának.

"Irán sem közvetlenül, sem közvetett módon nem fog együttműködni az Egyesült Államokkal" - idézte a hírcsatorna Velajatit, aki korábban Fejszál Mekdad szíriai külügyminiszter-helyettessel találkozott Teheránban. Hozzátette: Irán nem fogad el olyan kezdeményezéseket Szíria kapcsán, amiket korábban nem vitattak meg a szíriai kormánnyal és néppel.

Mohamad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy a szíriai válság csakis politikai úton oldható meg. "Úgy hisszük, csakis a szíriai népnek szabad döntenie a saját jövőjéről, míg mások ezt a politikai folyamatot csak a válság megoldása érdekében támogathatják" - idézte szavait a Fars félhivatalos iráni hírügynökség.

A múlt héten nemzetközi tanácskozást tartottak Bécsben a szíriai válság politikai rendezéséről. A találkozón első ízben ült egy asztalhoz a regionális dominanciáért küzdő, szunnita többségű Szaúd-Arábia és a síita Irán, valamint szövetségeseik. Míg Teherán - a síita - Bassár el-Aszad szíriai elnököt támogatja, addig Rijád az elnök ellenzékét. A bécsi tanácskozáson nem jutottak megállapodásra.