Egy bírónő fejkendőben vezetett tárgyalást Törökországban

InfoRádió / MTI
2015. november 4. 17:10
Első ízben aTörök Köztársaság történetében egy bírónő az iszlám vallás előírásainak megfelelő fejkendőben vezetett egy tárgyalást az isztambuli igazságügyi palotában kedden - közölte a Sabah kormánypárti napilap szerdán.

A török bírák és ügyészek nagytanácsa a június 7-i parlamenti választásokat megelőzően szüntette meg a bírónők fejkendőviselési tilalmát. Az iszlamista-konzervatív török kormány már korábban is engedélyezte az iszlám fejkendő viselését egyetemeken, a törvényhozásban, és később a közszolgálatban és az iskolákban is. Továbbra is tiltott azonban viselése a török hadseregnél és a biztonsági szolgálatoknál.

A napilap egy mobiltelefonnal készített fényképet közölt, amelyen a bírónő sötét fejkendőben látható. A közösségi hálózatokon heves vitát váltott ki a fotó. Az esetet többen "az iszlám jogrend hatályba lépéseként" értékelték.

Recep Tayyip Erdogan török államfőt gyakran vádolják tekintélyelvű, illetve iszlamista magatartással. Korábbi pártja az Igazság és Fejlődés Párt a vasárnapi előrehozott választásokon abszolút többséget szerzett a törvényhozásban.