Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Közös amerikai-orosz légi hadgyakorlat Szíriában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az amerikai és orosz légierő kedden közös hadgyakorlatot tartott, amelynek során kidolgozták az egymás harci repülőgépeinek veszélyes megközelítése esetén követendő eljárásrendet a szíriai légtérben - közölte Andrej Kartapolov vezérezredes, az orosz vezérkar műveleti főosztályának parancsnoka.

A tábornok emlékeztetett arra, hogy a múlt héten Washington és Moszkva aláírt egy memorandumot az esetleges incidensek elkerülésére a szíriai légtérben.

A kidolgozott eljárásrend lehetővé teszi az amerikai stratégiai légi hadműveletek katari központja és a Latakia tartománybeli Hmeimim támaszponton állomásozó orosz légi irányítás közti információcserét.

A közös hadgyakorlat moszkvai idő szerint reggel 11 órakor indult - mondta Kartapolov. Az orosz légierő és az amerikai vezetésű nemzetközi szövetség repülőgépei egy külön erre a célra kijelölt zónában a legkisebb veszélytelen távolságra, azaz három tengeri mérföldre közelítették meg egymást. A gépek személyzete kapcsolatba lépett az előre egyeztetett csatornán, majd angol és orosz nyelven tájékoztatták egymást repülési adataikról.

Kartapolov azt is közölte, hogy az orosz parancsnokság az izraeli légierővel is felvette az együttműködést a repülések biztonságának biztosítása céljából a szíriai légtérben. Az együttműködés keretében a már említett Hmeimim támaszpont az izraeli légi irányítással tart fenn éjjel-nappal közvetlen kapcsolatot és információcserét.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök még szeptemberben egyetértésre jutott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Moszkvában egy megfelelő kommunikációs csatorna kialakításáról. Október közepén pedig a két állam vezérkara "forró drótot" létesített, hogy kölcsönösen figyelmeztessék egymás légierejét a szíriai légtérben tervezett bevetésekről, s így elkerüljék az esetleges incidenseket.