Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Merkel gratulált a török kormányfőnek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Angela Merkel német kancellár hétfőn telefonon gratulált Ahmet Davutoglu török kormányfőnek a választások "békés lebonyolításához", és üdvözölte, hogy ígérete szerint Davutoglu úrrá akar lenni a török társadalom megosztottságán és feszültségein - közölte Steffen Seibert német kormányszóvivő.

Seibert azt is elmondta: a német kancellár és a török kormányfő egyetértett abban, hogy folytatni kell a menekültáradat megállításáról szóló tárgyalásokat az Európai Unió és Ankara között, s ezeknek hamarosan konkrét megállapodásokhoz kell vezetniük. Merkel arra is kitért, hogy Berlin továbbra is kész szorosan együttműködni Ankarával az utóbbival szemben álló kihívások, így például a szíriai válság kezelésében - tette hozzá a német kormányszóvivő.

Davutoglu pártja, a jelenleg kisebbségben kormányzó iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) győzelmet aratitt a vasárnapi törökországi választásokon, és a szavazatok közel 50 százalékát megszerezve 320 mandátumhoz jutott az 550 fős parlamentben.

Merkel októberi ankarai látogatása során Berlin támogatását ajánlotta fel a Törökországgal folyó európai uniós vízumkönnyítési tárgyalások felgyorsításához, illetve a csatlakozási tárgyalások újabb fejezeteinek megnyitásához. Ezért cserébe azt kérte, hogy Törökország gyorsítsa az Európai Unió területére illegálisan belépettek visszafogadását szabályozó egyezmény életbe léptetését.