eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Szakértő: politikai stabilitást várnak a török szavazók

A vasárnapi előrehozott török parlamenti választások azt mutatják, hogy elsősorban politikai stabilitásra vágynak a szavazók - mondta Hegedűs Tamás geopolitikai szakértő a voksolás eddigi eredményeit értékelve az MTI-nek.

Az elemző közölte: a voksok jelenlegi, 96 százalékos feldolgozottságánál az látszik, hogy a kormányzó iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) komoly mértékben tudta növelni a támogatottságát és a szavazatok csaknem 50 százalékát megszerezte. Ez azt jelenti, hogy a pártnak "kényelmesen megvan a parlamenti többsége egyedül is" - mutatott rá. Hozzátette: az AKP-nak 315 mandátuma lehet az 550 fős törvényhozásban.

Úgy vélte, kismértékű változások ugyan még lehetnek, de az abszolút többsége biztosan megvan a pártnak.

Hegedűs Tamás kifejtette: a legnagyobb ellenzéki párt, a balközép Köztársasági Néppárt (CHP) kis mértékben szintén javított a korábbi eredményén és a voksok 25 százalékát kapta. A választás vesztesei a nacionalista Nemzeti Cselekvés Pártja (MHP), amely 12 százalékot kapott, valamint a kurdbarát Népi Demokratikus Párt (HDP), amely valamivel több mint 10 százalékot ért el.

A szakértő szerint mindez azt jelenti, hogy az a két párt, amely júniusban a legnagyobb nyitottságot mutatta a koalíciós kormányzásra, növelte a szavazótáborát, azokat a pártokat viszont, amelyek a közvélemény előtt a koalíció akadályozóiként jelentek meg, büntették a szavazók és kevesebben voksoltak rájuk.

Ez pedig - és mindenekelőtt a kormányzó AKP támogatottságának növekedése - azt bizonyítja, hogy az emberek elsősorban politikai stabilitásra vágynak - magyarázta.

Mint mondta, amikor legutóbb koalíciós kormányok voltak Törökországban, az elég kudarcos időszak volt, amelyet politikai és gazdasági válság kísért, kormányválságok követték egymást. A 2002 óta tapasztalható gazdasági fellendülés pedig nagy mértékben a politikai stabilitásnak köszönhető - fűzte hozzá.

Hegedűs Tamás úgy látja, a törökök ezért attól féltek, hogy egy elhúzódó politikai válság ismét visszavetheti a gazdasági teljesítményt.

Arra is kitért, hogy az elmúlt időben terrorhullám indult Törökországban, kiújultak a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) és a török állam összecsapásai, miután a PKK felmondta a tűzszünetet, és a támadásoknak több mint 200 halálos áldozata volt.

Az elemző kiemelte: az emberek többsége tehát egyrészt a gazdasági visszaeséstől tartott, másrészt pedig a létbiztonsága miatt szavazott a konszolidációra. Most pedig újabb négy évre biztos parlamenti többséget szerzett az AKP - közölte. Úgy vélte, a menekültválság megoldása szempontjából is biztató, hogy politikai stabilitás várható az eredmények alapján.

Hegedűs Tamás azt is elmondta, hogy az előrejelzések és a nyugati elemzések nagy része is a júniusi eredmény megismétlődésére számított. Ehhez képest erőteljes előretörést ért el az AKP, amely 2002 óta minden törökországi választást megnyert.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×