Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Meggyilkolták egy világi könyveket kiadó cég vezetőjét Bangladesben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Meggyilkolták egy világi könyveket kiadó cég vezetőjét szombaton Bangladesben muszlim radikálisok, egy másik, ugyancsak szombati merényletben pedig megsebesítettek további két világi írót és még egy könyvkiadót.

A terrortetteket az Anszar al-Iszlám nevű iszlamista csoport vállalta magára, amely az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet bangladesi tagozata. A csoport internetes nyilatkozatban közölte, hogy emberei ölték meg Faisal Arefin Deepan kiadóvezetőt, és sebesítették meg a két írót, továbbá a másik könyvkiadót.

Utóbbi - Ahmed Rahim Tutul - válságos állapotban került kórházba.

Az Anszar al-Iszlám közleményében azzal vádolja az általa "világinak és hitetlennek" bélyegzett két kiadót, hogy istengyalázó, Mohamed prófétát sértő könyveket jelentettek meg. A csoport további merényletekkel fenyegetőzik.

A két kiadó jelentette meg annak a bangladesi születésű amerikai netnaplóírónak - bloggernek - a munkáit, akit idén február végén húsvágó bárdokkal lekaszaboltak Dakkában a nyílt utcán egy másik bangladesi iszlamista csoport tagjai. Roy alapította a bengáli nyelvű Szabad Elme nevű blogot, amelyen vallási szélsőségességet elítélő írások jelentek meg. Családja és barátai szerint a férfit írásai miatt korábban többször is megfenyegették.

Az elmúlt években több hasonló, világi írók ellen elkövetett támadás történt a 160 millió lakosú, többségében muszlim vallású országban.

Bangladesben az iszlám az államvallás, az országot azonban a brit jogrendszeren alapuló világi törvények alapján kormányozzák. Sejk Haszina Vazed miniszterelnök korábban többször kijelentette, nem fog behódolni a vallási szélsőségeknek, amelyek a vallási alapú politizálást követelik.