eur:
393.52
usd:
367.83
bux:
65907.01
2024. április 23. kedd Béla

Meggyilkolták egy világi könyveket kiadó cég vezetőjét Bangladesben

Meggyilkolták egy világi könyveket kiadó cég vezetőjét szombaton Bangladesben muszlim radikálisok, egy másik, ugyancsak szombati merényletben pedig megsebesítettek további két világi írót és még egy könyvkiadót.

A terrortetteket az Anszar al-Iszlám nevű iszlamista csoport vállalta magára, amely az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet bangladesi tagozata. A csoport internetes nyilatkozatban közölte, hogy emberei ölték meg Faisal Arefin Deepan kiadóvezetőt, és sebesítették meg a két írót, továbbá a másik könyvkiadót.

Utóbbi - Ahmed Rahim Tutul - válságos állapotban került kórházba.

Az Anszar al-Iszlám közleményében azzal vádolja az általa "világinak és hitetlennek" bélyegzett két kiadót, hogy istengyalázó, Mohamed prófétát sértő könyveket jelentettek meg. A csoport további merényletekkel fenyegetőzik.

A két kiadó jelentette meg annak a bangladesi születésű amerikai netnaplóírónak - bloggernek - a munkáit, akit idén február végén húsvágó bárdokkal lekaszaboltak Dakkában a nyílt utcán egy másik bangladesi iszlamista csoport tagjai. Roy alapította a bengáli nyelvű Szabad Elme nevű blogot, amelyen vallási szélsőségességet elítélő írások jelentek meg. Családja és barátai szerint a férfit írásai miatt korábban többször is megfenyegették.

Az elmúlt években több hasonló, világi írók ellen elkövetett támadás történt a 160 millió lakosú, többségében muszlim vallású országban.

Bangladesben az iszlám az államvallás, az országot azonban a brit jogrendszeren alapuló világi törvények alapján kormányozzák. Sejk Haszina Vazed miniszterelnök korábban többször kijelentette, nem fog behódolni a vallási szélsőségeknek, amelyek a vallási alapú politizálást követelik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×