Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megakasztották a migránsok áramlását Dániába

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Láthatóan elbizonytalanította a Dánián keresztül Svédországba készülő illegális bevándorlókat az a fejlemény, hogy az utóbbi napokban a dán rendőrség fokozottan ellenőrzi a migránsokat a német határnál - közölte pénteken a berlini székhelyű Refugees Welcome nevű civil szervezet egyik képviselője.

Nicolas Jähring beszámolt arról, hogy a menekültek rendelkezésére bocsátott két különbusz csütörtök este ismét üresen érkezett meg Dániába a németországi Flensburgból. Hozzátette, hogy a migránsok a Dániába tartó vonatokra sem szálltak fel, és péntek délelőttre nagyjából 400-an gyűlhettek össze a flensburgi pályaudvar környékén.

Jähring szerint a dán rendőrök szerda óta egy Németországból indult buszt és két vonatot vizsgáltak át, és az azokon utazó menekülteket "regisztrációra kényszerítették". Bár a migránsok mindegyike Svédországba tartott, és a jegye is oda szólt, megkérdezték tőlük, hogy akarnak-e Dániában menedéket kérni. Aki igennel felelt, azt dániai táborokba vitték, míg a nemleges választ adókat visszaszállították Németországba - magyarázta a menekülteket segítő német szervezet képviselője.

A dán rendőrség eddig általában engedte, hogy a Svédországba tartó migránsok zavartalanul átutazzanak az országon, most azonban változtattak magatartásukon és elrettentő intézkedéseket tesznek - mondta Jähring. Az új helyzet miatt a Refugees Welcome a flensburgi pályaudvaron egyelőre leállította a menekültek átutazásához nyújtott segítséget, és tájékoztatja az embereket a dán rendőrség új hozzáállásáról.

A dán rendőrség viszont azt hangsúlyozta, hogy semmit sem változtatott az eddigi gyakorlatán. Egy szóvivő elmondta, hogy rutinellenőrzésekről van szó, amelyek már jó ideje rendszeresek.