Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Az amerikai republikánusok megfenyegették az NBC televíziót

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kilátásba helyezte pénteken az amerikai republikánus elnökjelöltek február 26-i - az NBC televízió által közvetítendő - vitájának lemondását a párt vezetése, arra hivatkozva, hogy a legutóbbi hasonló műsort a CNBC moderátorai "rosszhiszeműen" vezették.

Reince Priebus, a Republikánus Nemzeti Bizottság elnöke levélben közölte az NBC-vel, hogy felfüggeszti az együttműködést az NBC News-szal. Rámutatott: a párt elvárja, hogy jelöltjei "teljes körű és tisztességes" lehetőséget kapjanak a politikai nézeteik kifejtésére.

Priebus szerint a vitáknak kemény kérdéseket kell tartalmazniuk, felszínre kell hozniuk a riválisok nézetei közötti különbségeket. Szerinte azonban a CNBC műsorvezetői sarokba szorító szándékú, rosszhiszemű kérdéseket tettek fel a megszégyenítés szándékával.

Az aspiránsok tervezett vitáját megtartják, de annak egyedüli médiaszponzora a jelenlegi állás szerint a National Review magazin lesz.

Az NBC közölte, hogy rendezni szeretné a Republikánus Párttal a műsor formátumáról folytatott vitát, és lehetőség szerint továbbra is le kívánja adni a vitát, amelyet az általa birtokolt, spanyol nyelvű Telemundo is közvetítene.

A Fehér Házra pályázó republikánus aspiránsok legutóbbi, harmadik televíziós összecsapását szerda este a coloradói Boulderben rendezte meg a CNBC. Azon a legnagyobb tapsot Ted Cruz texasi szenátor kapta, aki élesen bírálta a moderátorokat, mert szerinte nem az amerikai embereket leginkább érdeklő kérdéseket tették fel, és konfrontálódtak a vitázókkal.

"Ez nem ketrecharc" - mondta.

"A kérdések, amelyeket ebben a vitában eddig feltettek, azt illusztrálják, hogy miért nem hisznek az amerikaiak a médiának" - tette hozzá.

A vita több más részvevője is bírálatot fogalmazott meg a moderátorok magatartásával kapcsolatban.

A republikánusok hivatalos elnökjelöltségéért versengő riválisok legközelebb novemberben csapnak majd össze kamerák előtt a Fox Business csatorna és a The Wall Street Journal rendezésében.

A CNBC a (Comcasthoz tartozó) NBCUniversal gazdasági hírekre szakosodott kábelcsatornája, az NBC News pedig az anyavállalat hírrészlege, amely a legnagyobb nézettségű esti híradót állítja elő az Egyesült Államokban.