Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Sz. Bíró Zoltán: Putyin szíriai beavatkozásának belpolitikai okai is voltak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Belpolitikai okai is voltak, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök beavatkozott a szíriai polgárháborúba - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő.

Vlagyimir Putyin orosz elnök országa közel-keleti befolyásának megőrzéséért áll ki Szíriában az Aszad-rezsim mellett, mert ha most nem avatkozott volna be a konfliktusba, később már nem tudott volna, ám belpolitikai okai is vannak a katonai jelenlétnek - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Sz. Bíró Zoltán, történész.

"Valahogy az orosz közvélemény figyelmét el kellett forgatni Ukrajnáról. Ukrajna kapcsán ugyanis kiderült, hogy azokat a célokat, amik jegyében beavatkozott, ahogy előbb lehasította a Krím-félszigetet, majd elkezdte provokálni és egy ilyen konfliktusos helyzetet kialakítani Ukrajnában az sehova nem vezetett, tehát azok a célok, amelyeket annak idején kitűzött, nem valósultak meg, tehát kudarc van, eredménytelen fiaskó az amit ott Ukrajnában tett."

Sz. Bíró Zoltán hozzátette, hogy abban az esetben, ha Putyin konstruktív szerepet játszik a szíriai rendezésben, számíthat rá, hogy az Oroszországgal szembeni - az ukrán konfliktus miatt kialakult - szankciós politika is enyhülhet, ám az orosz bombázások eddigi célpontjai arra utalnak, hogy az orosz elnök kész tények elé állítaná az Egyesült Államok által vezetett koalíciót.

"Hogy van az Aszad és van az Iszlám Állam. Nincs tertium datur, tehát nincs harmadik lehetőség, nincsenek harmadik csoportok, ezek vagy túl gyengék vagy valójában nem is mérsékelt csoportok, tehát döntenie kell a nyugatnak, és e döntés nyilvánvalóan nem az Iszlám Állam támogatása, hanem belenyugvás abban, hogy az Aszad rendszer valamilyen formában tovább él."

Sz. Bíró Zoltán kitért arra is, hogy az orosz haderőnek nem túl jelentős kontingense vesz részt a szíriai harcokban, ami nem is jelent nagy kiadást Oroszország számára, így hosszútávon is fenntartható az orosz jelenlét a közel-keleti országban.

Hanganyag: Exterde Tibor, Sigmond Árpád