Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Októberben tovább javult az euróövezeti gazdasági hangulat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Októberben is javult a gazdasági hangulat az euróövezetben, noha az Európai Központi Bank többször figyelmeztetett arra, hogy Kína és más feltörekvő országok gazdasági növekedésének lassulása megakaszthatja a fellendülést az eurózónában.

Az Európai Unió gazdasági és pénzügyek főigazgatósága (EcFin) által csütörtökön kiadott jelentés szerint a szeptemberi 105,6 pontról 105,9 pontra emelkedett a gazdasági hangulatindex (Economic Sentiment Indicator, ESI) az euróövezetben, ami 2011 júniusa óta a legmagasabb szint, és meghaladja az elemzők 105,2 pontos várakozását.

Már a második egymást követő hónapban fordult elő, hogy elemzők csökkenést vártak, ehelyett viszont emelkedett az index.

A nagyobb euróövezeti nemzetgazdaságok körében Franciaországban 1,6 ponttal, Olaszországban pedig 0,9 ponttal emelkedett az ESI mértéke, míg Németországban és Spanyolországban egyaránt 0,7 ponttal csökkent.

Az euróövezeti fogyasztói bizalmi index értéke 0,6 ponttal, mínusz 7,7 pontra romlott.

Az üzleti hangulatindex 0,44 pontra emelkedett az előző havi 0,34 pontról, szemben a 0,32 pontos elemzői várakozásokkal.

A szolgáltatóipari bizalmi index 11,9 pontra csúszott vissza a szeptemberi 12,4 pontról. Elemzők ennél kisebb mértékű csökkenésre, 12,0 pontos értékre számítottak.

A feldolgozóipari bizalmi index mínusz 2,3 pontról mínusz 2,0 pontra javult, miközben elemzők romlásra, mínusz 2,8 pontra számítottak.

Az egész Európai Uniót tekintve a gazdasági hangulatindex 107,6 pontról 107,5 pontra csökkent októberben, elsősorban amiatt, hogy a legnagyobb nem euróövezeti uniós tagállamban, Nagy-Britanniában jelentősen, 2,4 ponttal esett a mutató értéke.

A magyarországi ESI 116,7 pontra mérséklődött októberben a szeptemberi 117,5 pontról.