Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Elfogadta az EP a budapesti uniós rendőrakadémiával kapcsolatos új szabályokat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Elfogadta az Európai Parlament (EP) csütörtökön azt a jelentést, amely a Budapesten található uniós rendőrakadémiával (CEPOL) kapcsolatos új szabályokról szól. A téma felelőse Gál Kinga fideszes EP-képviselő volt.

Gál közleményében győzelemnek nevezte az új CEPOL-rendelet elfogadását, egyúttal arra az álláspontra helyezkedett, hogy radikális baloldali és zöldpárti politikusok ismét megkérdőjelezték, hogy a CEPOL Budapesten legyen. Az intézmény pár évvel ezelőttig az Egyesült Királyságban működött, ahol viszont nem tudtak neki további helyet biztosítani. Ekkor az Európai Bizottság költségtakarékosságra hivatkozva azt javasolta, hogy a CEPOL-t vonják össze az Europollal és helyezzék Hágába, végül ezt sem a tagállamok, sem az EP nem támogatta, és a CEPOL Budapesten kapott helyet.

"Egy modernizált, hatékony, önálló és megfelelő személyi állománnyal működő CEPOL életbevágó az EU egészének" - húzta alá Gál Kinga, aki szerint égető szükség van megfelelően képzett rendfenntartókra, bűnüldöző szervekre, akik összeurópai szinten is képesek gyorsan és hatékonyan reagálni olyan kihívásokra, mint a határon átnyúló szervezett bűnözés, az internetes bűnözés, a terrorizmus.

Gál úgy véli, hogy az új szabályozás stabil jogi alapot biztosít az intézmény működéséhez és meghatározza az intézmény prioritásait: az uniós szintű stratégiai képzési szükségletek felmérését, a képzések akkreditációját, a közös tananyagot, a pozitív példák megosztását, valamint a minimális tudásanyag azonosítását, amelyet minden rendőrakadémiának be kell emelnie az oktatási programjába.

"Révbe értünk. Az elmúlt évek küzdelmei eredményeként holnap lezárul az a folyamat, amely által az európai rendőrakadémia budapesti székhelye megerősödött, és a megfelelő működéshez szükséges erős jogi alapot és kereteket kapott" - nyilatkozott Gál Kinga a szavazást követően.

Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő közleményében a CEPOL-ra utalva közölte, az EP-kéviselők támogatták az Európai Bizottság elképzeléseit, amelyek arra irányulnak, hogy "ez a kicsi, de szakmai és politikai szempontból is fontos európai ügynökség még eredményesebben, a határokon átnyúló szervezett bűnözés új fajtáihoz és módszereihez alkalmazott legkorszerűbb tananyagra és eszközökre támaszkodva, jogalapját tekintve pedig a Lisszaboni Szerződéshez igazítva folytathassa a képzést".

"Ennek érdekében magam is egyetértettem azzal a szándékkal, hogy az Ügynökség a jelenleginél bővebb pénzügyi keretből, ugyanakkor hatékonyabban és takarékosabban gazdálkodjon. Határozottan elutasítottam és ellenezni fogok azonban minden olyan - az EP-ben is felbukkanó - ötletet, ami arra irányul, hogy szűklátókörű költségvetési szempontok alapján, a takarékosság ürügyén a CEPOL székhelyét elvigyék Budapestről (például betagozva az intézményt az Europol hollandiai, hágai infrastruktúrájába)" - húzta alá Szanyi Tibor.