eur:
393.31
usd:
367.77
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Duda: Lengyelország és az Európai Unió is reformokra szorul

Lengyelország és az egész Európai Unió is sok tekintetben reformokra szorul, mivel az európai integráció számos koncepciója elavult, különösen az utóbbi válságesemények fényében - nyilatkozta Andrzej Duda lengyel elnök csütörtökön Szilézia közigazgatási központjában, Katowicében.

A lengyel államfő egy országos gazdasági fórumon szólalt meg. "Mélyen meg vagyok győződve annak szükségességéről, hogy Lengyelországot nagyon sok területen megjavítsuk" - mondta, majd úgy folytatta: tágabb értelemben az egész Európai Unió is erre szorul.

Duda annak a reményének adott hangot, hogy "az újonnan megjelenő fenyegetések fényében" megszűnőben van "a posztmodern Európa" azon technokrata felfogása, amelyben "lényegtelennek számítanak és feloldódnak a nemzetállamok".

Kifejtette: Lengyelországnak biztosítania kell érdekeit, ugyanakkor "igyekeznie kell, hogy az Európai Unió keretében szolidáris legyen".

Az EU-tagságról szóló jövő évi brit népszavazással kapcsolatban a lengyel elnök azt mondta: nem szeretné, hogy az Európai Unió taglétszáma csökkenjen, mindazonáltal "nehéz nem egyetérteni" David Cameron brit miniszterelnök egyes reformköveteléseivel.

Duda szerint a britek úgy látják, hogy az uniós tagállamoknak "fontos területeken szuverénnek kell lenniük, joguk van önmagukról rendelkezni". Ezzel "nehéz nem egyetérteni" az olyan időkben, amikor a nagy államok gyakran "a szolidaritás leple alatt" próbálják "fölényüket" érvényesíteni a kisebbekkel szemben - fogalmazott a lengyel államfő.

Andrzej Duda májusban nyerte meg a lengyelországi elnökválasztást, a vasárnapi parlamenti választások nyertesének, a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosságnak (PiS) a jelöltjeként. A PiS - a brit konzervatívokkal együtt - az Európai Parlamentben az unió megreformálására törekvő Európai Konzervatívok és Reformisták (EKR) frakciójának tagja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Fordulat a tőzsdéken, folytatódik az emelkedés

Fordulat a tőzsdéken, folytatódik az emelkedés

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap is úgy tűnik, hogy kitart, hiszen Ázsiában is nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódik az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×