Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Duda: Lengyelország és az Európai Unió is reformokra szorul

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Lengyelország és az egész Európai Unió is sok tekintetben reformokra szorul, mivel az európai integráció számos koncepciója elavult, különösen az utóbbi válságesemények fényében - nyilatkozta Andrzej Duda lengyel elnök csütörtökön Szilézia közigazgatási központjában, Katowicében.

A lengyel államfő egy országos gazdasági fórumon szólalt meg. "Mélyen meg vagyok győződve annak szükségességéről, hogy Lengyelországot nagyon sok területen megjavítsuk" - mondta, majd úgy folytatta: tágabb értelemben az egész Európai Unió is erre szorul.

Duda annak a reményének adott hangot, hogy "az újonnan megjelenő fenyegetések fényében" megszűnőben van "a posztmodern Európa" azon technokrata felfogása, amelyben "lényegtelennek számítanak és feloldódnak a nemzetállamok".

Kifejtette: Lengyelországnak biztosítania kell érdekeit, ugyanakkor "igyekeznie kell, hogy az Európai Unió keretében szolidáris legyen".

Az EU-tagságról szóló jövő évi brit népszavazással kapcsolatban a lengyel elnök azt mondta: nem szeretné, hogy az Európai Unió taglétszáma csökkenjen, mindazonáltal "nehéz nem egyetérteni" David Cameron brit miniszterelnök egyes reformköveteléseivel.

Duda szerint a britek úgy látják, hogy az uniós tagállamoknak "fontos területeken szuverénnek kell lenniük, joguk van önmagukról rendelkezni". Ezzel "nehéz nem egyetérteni" az olyan időkben, amikor a nagy államok gyakran "a szolidaritás leple alatt" próbálják "fölényüket" érvényesíteni a kisebbekkel szemben - fogalmazott a lengyel államfő.

Andrzej Duda májusban nyerte meg a lengyelországi elnökválasztást, a vasárnapi parlamenti választások nyertesének, a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosságnak (PiS) a jelöltjeként. A PiS - a brit konzervatívokkal együtt - az Európai Parlamentben az unió megreformálására törekvő Európai Konzervatívok és Reformisták (EKR) frakciójának tagja.