eur:
394.05
usd:
365.64
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Újgenerációs stratégiai bombázókat gyárt a Pentagon

Újgenerációs, szupertitkos stratégiai bombázók gyártásáról született megállapodás a Northrop Grumman nevű haditechnikai céggel - jelentette be Ashton Carter amerikai védelmi miniszter helyi idő szerint kedden.

Ennek a bombázónak a megépítése stratégiai befektetés a következő 50 évre - mondta a Pengaton vezetője.

Az amerikai légierő legfiatalabb bombázóját, a B-2 Spirit lopakodó nehézbombázót kifejlesztő Northrop Grumman felel az új típusú, az elődjénél kisebb, de formailag hasonló Long Range Strike Bomber fedőnevű harci repülőgép kifejlesztéséért és legyártásáért. Az egyes források szerint 80 milliárd dolláros (22 587 milliárd forintos) szerződés keretében frissítené az amerikai védelmi minisztérium öregedő bombázó flottáját olyan újgenerációs gépekkel, amelyek - hírforrások szerint - atomtöltetek hordozása mellett akár pilóta nélkül is tudnának repülni. A repülőgépek adottságairól és paramétereiről egyelőre nincsenek információk, ugyanakkor értesülések szerint csúcstechnológiás kommunikációs és más eszközökkel szerelik fel őket, hogy a bombázások mellett egyéb, változatos feladatokra is be lehessen majd őket vetni. "A Long Range Strike Bomber képességei biztosítani fogják az Egyesült Államoknak azt, hogy a világon bármely célpontot fenyegetésben tudja tartani" - mondta Mark Welsh tábornok, a légierő vezérkari főnöke.

A Northrop mellett a Lockheed Martin és a Boeing társaság versenyzett a védelmi minisztérium pályázatáért. A vesztes vállalatoknak száz nap áll a rendelkezésükre, hogy hivatalos magyarázat kérésével forduljanak a védelmi tárcához. Ebben az esetben a Pentagonnak indokot kell szolgáltatnia. A hadiipar elemzői szerint ugyanakkor a Northrop felhagyott volna a harci repülők gyártásával, ha nem kapja meg a szerződést. William LaPlante, a légierő helyettes-államtitkára cáfolta, hogy a döntéshez ennek bármi köze lett volna.

A Pentagon bejelentése annak a kiterjedtebb tervnek az első lépését jelöli, aminek keretében a teljes nukleáris arzenálját újítaná fel. A védelmi tárca új atom-tengeralattjárók építését és az interkontinentális ballisztikus rakétáinak felújítását tervezi.

Az új bombázók beszerzése elsőbbséget élvez az amerikai légierőnél, mert a flottát felépítő B-52 Stratofortress nehézbombázók - amelyek 1955-ben álltak hadrendbe - már jó ideje túllépték az eredetileg nekik szánt szolgálati idő határát, a B-2 típusú repülők is már két évtizede teljesítenek szolgálatot. A bombázó flotta harmadik tagja, a hetvenes években kifejlesztett B-1 Lancer pedig már nem alkalmas atomtöltetek hordozására.

LaPlante közölte, 100 új bombázó vásárlását tervezik, amelyek egyenként mintegy 550 millió dollárba (155 milliárd forintba) kerülnek.

Az amerikai sajtóértesülések szerint az új bombázok tíz év múlva állnak hadrendbe.

Az amerikai légierő korábban aggodalmának adott hangot, mert szerinte a jelenleg hadrendben lévő bombázók nem tudnak áthatolni a legújabb kínai és orosz légvédelmi rendszereken.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×