Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Még mindig több ezer migráns érkezik a görög partokra

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Továbbra is több ezer migráns érkezik a görög partokra, csak szerda reggel két komphajó vitt összesen 3173 menekültet a fedélzetén Athén kikötőjébe, Pireuszba Híosz és Leszbosz szigetekről - közölte a görög parti őrség.

A görög hatóságok több mint 545 ezer menekültről tudnak, akik az idén a török partokról a görög égei-tengeri szigetekre érkeztek. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint ez a szám meghaladja az 560 ezret is. Az emberek többsége a polgárháborús Szíriából származik, és saját bevallásuk szerint mindenek előtt Nyugat-Európába szeretnének tovább menni. Athén az év végéig 50 ezer ember befogadására képes menekülttáborokat és szállásokat akar biztosítani az érkezőknek.

Az Égei-tengeren való átkelés korántsem veszélytelen. Különösen a térség időjárási viszontagságai jelentenek veszélyt a kis csónakok számára, amelyekkel a menekültek megkísérlik az átkelést. "Ilyen időjárási körülmények között súlyos balesetekre lehet számítani" - mondta a parti őrség egy tisztje.

Az Égei-tenger keleti részén két, menekülteket szállító csónak süllyedt el szerdán, az utasok közül eltűnt legalább hat ember, köztük három gyermek is - közölte az ERT görög állami rádiócsatorna túlélők nyilatkozataira hivatkozva, akiknek sikerült úszva elérniük Agatonisz vagy Számosz szigetét.

A mentőakcióban a parti őrség több hajója és mentőhelikoptere vesz részt, azonban kevés remény van arra, hogy megtalálják az eltűnteket - mondta a parti őrség tisztje.