eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Csökkent a Horvátországba érkező migránsok száma

Az elmúlt néhány napban csökkent a Horvátországba érkező migránsok száma, sokkal kevesebb illegális bevándorló érkezett, mint a hét végén, amikor napi tízezer felett volt a számuk - mondta Domagoj Dzigumovic rendőrségi szóvivő újságíróknak szerdán.

A szóvivő kijelentette: a hatóságok továbbra is készenlétben állnak - a nyugat-balkáni migrációs útvonalon Nyugat-Európába tartó - újabb 10 ezer fős tömeg fogadására.

Dzigumovic szerint ténylegesen csak akkor lehet majd a migránsok számának csökkenéséről beszélni, ha az elmúlt napok tendenciája legalább tíz napig folytatódik.

A horvát belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint szeptember közepe, a magyar-szerb zöldhatár lezárása óta 269 ezer 906 illegális bevándorló lépte át a szerb-horvát határt. Kedden 5700 migráns érkezett az országba, szerdán 9 óráig pedig újabb 2700 fő, akik továbbra is főleg Bapska körzetében lépték át a határt.

Sajtóértesülések szerint november 2-ától a migránsokat a kelet-szlavóniai Tovarnikról többé nem az opatovaci sátortáborba szállítják a hatóságok, hanem egyenesen Bródba (Slavonski Brodba), a téliesített tranzitközpontba, amely két szárnyból áll majd, és ötezer-ötezer főt lesz képes befogadni. Míg az egyik szárnyban elszállásolják az embereket és ellátást kapnak, addig a másik szárnyat kitakarítják, és előkészítik a következő ötezer fő fogadására.

A bródi tranzitközpontot Sinisa Varga egészségügyi miniszter is meglátogatta, aki elmondta: a menekülttáborban hat vagy nyolc orvossal és egészségügyi dolgozóval működő ügyeleti sátor is helyet kap. Hozzátette: a migránsok egészségügyi ellátása eddig 2 millió kunájába (84 millió forintjába) került a horvát államnak.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×