eur:
395.67
usd:
366.68
bux:
65714.75
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Az uniós intézményi vezetők szerint nincs jó állapotban az Európai Unió

Az Európai Unió nincs jó állapotban, a jelenlegi válság veszélyezteti a közösség egységét, a schengeni övezet létét - mondták az uniós intézmények vezetői az Európai Parlament plenáris ülésén.

Komor képet vetítettek előre az unió jövőjéről az intézményi vezetők a strasbougri plenáris ülésen, arra az esetre, ha a 28-aknak nem sikerülne megfelelően, és közösen kezelniük a jelenlegi migrációs helyzetet. Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke arról beszélt, a hétvégi minicsúcson nyilvánvalóvá vált, hogy rendkívül aggasztó a helyzet.

"A legnagyobb problémák megmaradtak a találkozó után is. A tagállamok ígérgetnek, amiket aztán nem tartanak be. Ha a kormányok - legyenek bal- vagy jobboldaliak - nemzeti egoizmusa fontosabbnak bizonyul a közös megoldásoknál, annak mind a menekültek, mind az európai kohézió a kárát látja" - mondta az Európai Parlament német elnöke. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke szerint a közösség számára az elmúlt évtizedek legnagyobb kihívása a menekültválság kezelése.

"Nincs kétségem afelől, hogy ez a válság megváltoztathatja azt az Európát, amit felépítettünk. Olyan eredményeket dönthet romba, mint a szabad utazás a schengeni övezet országai között. És ami még ennél is veszélyesebb, földcsuszamlásszerű politikai változások indulhatnak el a kontinensen, nem feltétlenül pozitív irányba" - mondta a lengyel politikus, hozzátéve, nincs más megoldás, közösen kell megtalálni a válaszokat. A rendkívüli helyzet "rendkívüli intézkedéseket, rendkívüli áldozatokat és rendkívüli szolidaritás" igényel. Majd hozzátette, különösen fontos az unió külső határainak védelme.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke azt mondta, a vasárnapi minicsúcs is megmutatta, hogy az Európai Unió nincs olyan jó állapotban, mint amilyenben lehetne.

"Le kell lassítanunk az emberek ellenőrizetlen beáramlását. Ez azt jelenti, regisztrálni kell mindenkit, amikor belép az Unióba. Az kell mondanom, ha nincs regisztráció, nincsenek jogok - ez ilyen egyszerű. És a menekülteknek ezt tudniuk kell. Mert a menekülteknek természetesen vannak jogaik, de vannak kötelességeik is" - mondta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén.

Hanganyag: Király István Dániel

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×