Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Trump: jobb lenne a világ diktátorokkal

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Donald Trump szerint jobb lenne a világ olyan diktátorokkal, mint Szaddám Husszein vagy Moammer Kadhafi. A népszerű republikánus elnökjelölt-aspiráns a CNN-en ki is fejtette miért.

"Nézzük csak meg Irakot, ahol évekkel ezelőtt egyáltalán nem voltak terroristák, mert ő azonnal megölette volna mindegyiket. Most pedig az ország olyan, mintha a terrorizmus Harvardja lenne" - magyarázta a politikus, hozzátéve, hogy ettől függetlenül nem szimpatizál Husszeinnel.

"Nem azt mondom, hogy egy barátságos fickó volt, nem, ő egy rettenetes alak volt, de amit csinált az sokkal jobb volt a mostani helyzetnél. Ma Irak a terroristák kiképzőbázisa. Vagy ott van Líbia. Semmit sem tudunk róla, darabokra esett, teljesen ellenőrizhetetlen folyamatok zajlanak abban az országban, ráadásul senki sem tudja, hogy mi."

Az ingatlanmilliárdosból lett politikus, Donald Trump a múlt héten közzétett felmérés szerint jelentős előnnyel vezet a Republikánusok elnökjelölt-aspiránsi versenyében. A népes, 15 fős mezőnyben 27 százalékos a támogatottsága, a második Ben Carson volt idegsebész 22 százalékon áll. Ráadásul a republikánus tábor csaknem kétharmada a milliárdosra vagy az idegsebészre szavazna az első vagy a második helyen a párt hivatalos elnökjelöltségéért folytatott előválasztási küzdelemben - áll a felmérésben.

A harmadik helyen a korábbi favoritnak tartott, Jeb Bush volt floridai kormányzó és Marco Rubio floridai szenátor osztozik, 8 százaléknyi támogatóval.

Trump a közel-keleti helyzetet egyszerűen katasztrófaként értékelte, újságírói kérdésre, hogy vajon mi lenne az emberi jogokkal, ha a két diktátor még mindig hatalmon lenne azt mondta,

"Nem tudja mi történik most ott? Sokkal rosszabb a helyzet, mint valaha volt. Az embereket lefejezik, vízbe fojtják, szóval rettenetesebb a helyzet mint Husszein vagy Kadhafi idejében valaha is volt" - érvelt a Republikánus elnökjelölt aspiráns, aki hozzátette azt is, a térség Demokrata elnök, Barack Obama és egykori külügyminisztere, a várható elnökjelölt Hillary Clinton hivatali ideje alatt robbant fel.

Véleménye szerint a Közel-Keleten tapasztalható példa nélküli erőszakot elnézve "középkori időket élünk" egy "hihetetlenül veszélyes és szörnyű világban", éppen ezért tartja különösen fontosnak a hadsereg erősítését. A Trump-doktrína egyszerű, fogalmazott: "az erőt jelenti".

Hanganyag: Király István Dániel